hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Katasztrofális állapotok az Egyesült Államok déli határvonalán
Menekülő gyermekek

2014. 07. 24.
Soha nem látott mértéket öltött az elmúlt időszakban az Egyesült Államokat Közép-Amerika felől megcélzó bevándorlási hullám. Az illegális határátlépők nagy része kiskorú, akik felnőtt kísérete nélkül teszik meg a nem éppen veszélytelen utat. Idén mintegy 50 ezer gyermek érkezett, akiknek döntő többsége a hazájukban uralkodó bűnözés és a gyerekek ellen elkövetett gyilkosságok elől menekül Amerikába. Sorsuk azonban nem sok jóval kecsegtet, többségüket minden bizonnyal visszatoloncolják.

174 ezer közép-amerikai illegális határátlépőt tartóztattak le ez év első felében Texasban, akiknek közel harmada kíséret nélkül érkező 18 év alatti gyermek volt. Közülük is legtöbben, közel 40 ezren három országból, Hondurasból, El Salvadorból és Guatemalából érkeztek. Az Egyesült Államok Bevándorlási Hivatala szerint, míg a Guatemalából érkező gyermekek nagy része vidéki településekről, valószínűleg a nagy szegénység miatt indul útnak, a másik két országból a társadalmat folyamatosan terrorizáló bandák fenyegetése elől menekülnek. (Válság és erőszak a latin-amerikai népvándorlás motorja. Hetek, 2013. 07. 26.)
A Honduras fővárosában működő ifjúsági menedékszállás, a Szövetség Háza adatai szerint idén júniusban 32 gyermeket öltek meg a 8 millió lakosú országban, ezzel a január óta meggyilkolt 18 év alattiak száma 409-re emelkedett – akadtak köztük két éves kisgyermekek is. Annak ellenére, hogy 2012-ben El Salvadorban jelentős mértékben csökkent az emberölések száma, idén eddig 17 gyermeket öltek meg.
A kiskorúakkal végző bandák többsége tinédzserekből áll, akiknek megjelenésekor a szülők aggodalma megalapozott, hiszen, ha egy gyermeket kiszemelnek, szinte elkerülhetetlen a tragédia. A kiszemelt gyermek ugyanis vagy beáll a gyilkosságokkal és drogkereskedelemmel foglalkozó banda tagjai közé, és „a legjobb esetben” börtönben végzi, vagy ha erre nem hajlandó, megölik. Mivel az elmúlt időszakban elterjedt, hogy ha egy kiskorú átjut a Mexikó–Egyesült Államok határon, legálisan az Egyesült Államokban maradhat, a jobb jövő reményében egyre több szülő indítja útnak gyermekét. Míg 2011-ben alig több mint 6000 kíséret nélküli gyermek lépte át illegálisan az amerikai határt, ebben az évben a kormány előrejelzése szerint 80-90 ezer gyermek érkezik.
Az út hosszú, és nem mindenkinek sikerül. Nem csekély veszélyt jelentenek az út során a Mexikóban garázdálkodó emberrablók, akik a túszul ejtett, embertelen körülmények között tartott, fizikailag és szexuálisan bántalmazott gyerekekért az otthonmaradt családtagokból akarnak váltságdíjat kicsikarni. A legtöbb illegális bevándorló tehervonatok tetején utazik, ahonnan a múltban sokan útközben álomba zuhanva leestek. A Mexikó–Egyesült Államok határon erre „szakosodott” embercsempészek segítik át őket jó pénzért, ami akár 7000 dollár is lehet. Mivel a két ország közötti határ nyugati felét az elmúlt években megerősítették, legtöbben a keleti részen, a Rio Grande völgy mélyében kanyargó folyón átkelve érnek át az amerikai oldalra. Sokan azonban a folyóban lelik halálukat. Tavaly 445 bevándorló halt meg a határon való átkelés közben. Néhány hete egy 11 éves guatemalai fiú holttestére bukkantak Texasban, egy országút menti bokorban. A gyermeknél talált iratokból kiderült, hogy az illegális határátlépés után Chicagóban lakó bátyjához igyekezett, ám valószínűleg eltévedt, és hőgutát kapott.
Az elmúlt időszak menekülési hulláma nem kis kihívás elé állította az amerikai határőröket. Akadtak ugyan olyan esetek, amikor egy gyermek egyedül lépte át a határt, nem egyszer azonban csoportosan, akár százával érkeznek a kis határsértők, akik között nem ritka az ötéves kisgyerek sem. Csak májusban 9700 kíséret nélkül érkezett közép-amerikai gyermeket vettek őrizetbe a határőrök, akik sokszor közönséges bűnözőkként kezelik őket.
Emiatt emberjogi szervezetek tettek panaszt több mint száz illegálisan bevándorló kiskorú nevében, akikkel szemben a határőrök durva bánásmódot alkalmaztak, és sok esetben megtagadták tőlük az alapvető orvosi segítséget is. Steven Hawkins, az Amnesty International igazgatója felhívta a figyelmet azokra a nemzetközi jogban megfogalmazott normákra, amelyek az őrizetbe vett gyermekekkel való bánásmódot szabályozzák.
Az egyházak, beleértve a több mint ezer közösséget összefogó texasi Spanyol Baptista Szövetséget, aggodalmukat fejezték ki az egyébként sok esetben hívő családokból érkező gyermekek jóléte, biztonsága miatt, hiszen az ezrével érkező gyermekek, akik között lehetnek fertőző betegek is, az éjszakát sebtében felépített menekültszállásokon, átalakított bevándorlási hivatalok padlóján, szorosan egymás mellett fekve töltik. Nem kevésbé féltik őket a várható visszatoloncolásuk következtében őket ért kudarc miatt.
Sok amerikai ugyanis nem kis ellenszenvvel figyeli a folyamatot, sőt a kaliforniai Murrieta közelében tüntetők három illegális bevándorlókkal tömött buszt is visszafordulásra kényszerítettek. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője szerint „valószínűtlen, hogy a gyerekek többsége humanitárius segélyben fog részesülni. Ez azt jelenti, hogy nem lesz legális alapja annak, hogy az országban maradjanak, és hazaküldik őket”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!