hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 05. 22. (XIX/21) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Orosz hazafiak - Tényfeltáró ellenzéki jelentés

Sajtótájékoztatón mutatta be a közelmúltban meggyilkolt Borisz Nyemcov munkájának eredményét összefoglaló kiadványt az orosz ellenzék.

Húsz év és halálbüntetés

Halálra ítélték Mohamed Murszi volt egyiptomi elnököt, akit 2013 júliusában tartóztatott le a hadsereg, miután egy éven át volt hatalmon. Murszi jelenleg húszéves börtönbüntetését tölti, azonban több eljárás is folyamatban van ellene. Az ítélethirdetést követően emberi jogi csoportok és államvezetők egyaránt bírálták az észak-afrikai országot.

Belföld

Súlyos Fidesz-kudarc az „elszámoltatás”

Öt év NER után sincs börtönben egyetlen fajsúlyos szocialista politikus sem, és a jelek szerint Simon Gábor is szabadon és százmillióval „gazdagabban” távozhat. Borítékolható, hogy a Jobbik, amely már 2014-ben is azzal kampányolt, hogy Orbán Viktorék elszabotálták az elszámoltatást, nem hagyja ki a ziccert.

Orbán Strasbourgban

Április vége óta ismét Orbán Viktor diktálja a magyar közélet napirendjét, de a héten már az Európai Parlament is azokkal a témákkal foglalkozott, amelyekkel Orbán sokkolta az uniós status quo képviselőit az előző hetekben.

Embertelen viszonyok

Elkeseredettek a szociális dolgozók, és az egészségügyi dolgozókéval azonos bértáblát követelnek, hiszen háromnegyedük kevesebb mint nettó 90 ezer forintot visz haza havonta. Megígért bérrendezésüket Rétvári Bence államtitkár nemrég a gazdaság teljesítményétől tette függővé. „Addig húzzák az időt, amíg az ágazat kiürül. Ez azt jelenti, hogy veszélybe kerülhet az idős-, a gyermek- és a fogyatékosgondozás” – mondta lapunknak a sztrájkbizottság ügyvivője. Két éve küzdenek a jobb munkafeltételekért, csatlakoztak a nővértavaszhoz is, és május végére ágazati demonstrációt szerveznek.

Hit és értékek

Változó korban Amerika

Az Egyesült Államokban a magukat kereszténynek vallók aránya 2007 és 2014 között csaknem 8 százalékot zuhant, ami javarész a tradicionális protestáns és a katolikus felekezetektől való tömeges elfordulás eredménye. A vallásilag sehova sem tartozók csoportja nőtt leg­inkább, de azoknak az amerikaiaknak is növekedett a száma, akik a „nem keresztények” táborát erősítették – állapítja meg a Pew Research Center kutatása, amelyben 35 ezer amerikait kérdeztek meg annak érdekében, hogy az amerikai társadalom vallási hovatartozásáról átfogó képet kapjanak. A megkérdezettek száma lehetővé tette azt is, hogy még a relatív kicsinek számító vallási közösségeket is részletesen vizsgálják. A kutatásból öt kulcsfontosságú tényt tett közzé a felmérést végző cég, amivel könnyebben megértheti az átlagember Amerika folyamatosan változó vallási térképét.

HÁTTÉR

Füstbe ment nagymecsetterv

Május 15-én a Vigyázó! blog adott hírt róla, hogy egy Budapestre tervezett gigantikus muszlim vallási és kulturális központról készült terveket publikált egy török vallásügyi alapítvány. A terveket Magyarországon elsőként közlő Magyarországi Muszlimok Egyházának vezetője hamar világossá tette, hogy a komplexum építése nem a hazai muszlim közösség kezdeményezése volt, majd az is kiderült, hogy a török kormány már tavaly is tárgyalt magyar illetékesekkel a kiszemelt telekről. Zavaros önkormányzati nyilatkozatok, dodonai kormányfői mondatok következtek, de hétfőre kiderült: Kőbányán nem lesz nagymecset.

 Mindent az anyagért

A zsálya nem virág, a kristály nem valamiféle kőzet, a katica pedig nem bogár – ezt már a legkisebb gyerek is tudja számos magyar településen. A felsorolt szavak a magyar kistelepüléseken élő fiatalok által nagy mennyiségben használt drogokat jelölik. A helyzet túlzás nélkül drámai: egy alföldi kisvárosban készült riportunk szereplői szerint az sem lenne meglepő, ha a helyi roma fiatalok többsége fogyasztó lenne.

A finanszírozás a terrorszervezetek Achilles-sarka

„Egy terrorcselekmény akár potom pénzből is végrehajtható, de komplett szervezeteket - mint az Iszlám Állam is -, csak rendkívül magas összegekből lehet fenntartani. Emiatt a terrorizmus elleni leghatékonyabb fellépés nem a harctéren, hanem pénzeszközök utalásakor történhet” – emeli ki jelentésében a francia jobbközép Demokraták és Függetlenek Uniója párthoz tartozó szenátor, Nathalie Goulet. A szakpolitikus a hétvégén Budapesten megrendezett NATO Parlamenti Közgyűlésen tárta a nemzetközi plénum elé kutatása eredményeit, és válaszolt a Hetek kérdéseire.

Fűtsünk vulkánnal!

Izland, amelyet a tűz és jég birodalmaként is szokás emlegetni, már évtizedek óta a geotermikus energia egyik legnagyobb felhasználója. A CNBC riportja szerint azonban most rátesznek egy lapáttal: a vulkanikus energia hatékony kiaknázásával is kacérkodnak.

Kábítás vagy megelőzés?

Célkeresztbe vette a TASZ a szcientológusok által támogatott iskolai drogprevenciós programokat, mondván: ez nem több áltudományos köntösbe bújtatott egyházi propagandánál. A szcientológusok ezt visszautasították azzal, hogy ők társadalomjobbító tevékenységet végeznek. A TASZ-jelentés amellett, hogy rámutatott: a szűkös források miatt nagyon kevés szakmailag jóváhagyott program fut az iskolákban, óhatatlanul ráerősített a szektázós hangulatra is.

David Luiz és a hit

A Paris Saint-Germain védőjének, David Luiznak nevétől hangos a sportvilág, aki megtérése és megkeresztelkedése után fogadalmat tett, hogy nem létesít szexuális kapcsolatot házasságkötéséig. A brazil játékos pénteken saját maga osztott meg egy képet vízkeresztségéről, amely csapattársa, Maxwell párizsi luxusmedencéjében történt a Hillsong gyülekezet tagjainak jelenlétében.  A megosztott képet egy korintusi levélből vett idézettel posztolta.

Muszlim zarándokhely lesz Szigetvár?

2012 óta intenzív érdeklődés tapasztalható egy kicsiny, ám annál nagyobb múltú magyar város műemlékei iránt. Az érdeklődő a török állam, a kisváros pedig Szigetvár, amelynek védői Zrínyi Miklós vezetésével közel egy hónapon át feltartóztatták az Oszmán Birodalom hadseregét. Törökországot azért érdekli a helyszín, mert itt – az ostrom idején, de természetes halállal – halt meg az Oszmán Birodalom legnagyobb uralkodója, Nagy Szulejmán szultán. Magyar részről korántsem ekkora a kíváncsiság a hősi múlt és Zrínyiék emléke iránt, így a várvédők helyett a hódító szultán nemzetközi kultuszhelyévé válhat Szigetvár.

KÁVÉSZÜNET

Szezonális, egészséges, finom

Ha egymásra talál egy konyhatündér és egy fotós, abból csak jó sülhet ki. Két anya különleges szempontokat szem előtt tartva készítette el közös szakácskönyvét, melyet a nagyközönség is megismerhet Ízek, étkek, évszakok címmel. Ganter Klárit és Szöllősi-Kiss Orsit kérdeztük a könyv születéséről, gyermekek étkezéséről, konyhai rutinokról.

Termékenység csak természetesen

Hát ti nem akartok még gyereket? És voltatok már orvosnál? – faggatják a gyermektelen házaspárokat jóakaróik ilyen és ezekhez hasonló suta és tapintatlan kérdésekkel. A megfigyelések szerint minden ötödik pár esetében késlekedik, illetve elmarad a gyermekáldás.

Blues Boy King

Hetvenöt album, 15 Grammy-díj és több mint tizenötezer fellépés – szakmai szempontból ez a meglehetősen tartalmas mérlege B.B. King pályafutásának. A blues királya a napokban hunyt el hosszú betegség után. A 89 éves zenész számtalan kollégájára, valamint a blues- és rockzenére is korszakos hatással volt.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!