hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán Strasbourgban
Csőbe húzta az EP-t a magyar kormányfő?

2015. 05. 21.
Április vége óta ismét Orbán Viktor diktálja a magyar közélet napirendjét, de a héten már az Európai Parlament is azokkal a témákkal foglalkozott, amelyekkel Orbán sokkolta az uniós status quo képviselőit az előző hetekben.

Nem egészen egy hónapja kezdődött Orbán Viktor offenzívája, amellyel a jobboldali törzsközönség számára kedves, a legelszántabb baloldali és liberális szavazók számára viszont vörös posztót jelentő témákat emelt a hazai közélet centrumába. A Földközi-tengeri menekültkatasztrófa híreire reagálva meghirdetett bevándorlás-ügyi nemzeti konzultáció, majd az Orbán Viktor által április végén Pécsen felvetett halálbüntetés-kérdés napirendre vételének időszakában már közel fél éve tartott a Fidesz vesszőfutása: márciusban a kormánypártra rárobbant a Quaestor-ügy, majd áprilisban jött a zsinórban harmadik időközi országgyűlési választási vereség Tapolcán.

Finkelstein-recept?

Hogy Orbán offenzívája összefügg-e a  kormányfő és a legendás amerikai kampánytanácsadó, Arthur Finkelstein (Orbán szerint legutóbb a múlt héten sorra kerülő) találkozásával, nem tudni. A Magyar Narancs két évvel ezelőtti Finkelstein-portréjából mindenesetre kiderül, hogy a tanácsadó, aki többek között Richard Nixon, Ronald Reagan, Benjamin Netanjahu mellett dolgozott hosszú pályafutása során, nem kis részben ideológiai konfliktusok generálásában látta ügyfelei sikerének zálogát. Tény, hogy a Fidesz legszűkebb vezetésében sem tudták, hogy Orbán milyen irányban készül kitörni a Fidesz számára egyre kellemetlenebb botrány- és vereségsorozatból (lásd: Népszerű és kivitelezhetetlen; Hetek, 2015. május 8.). Mint írtuk: a kormányfő felvetésével meglepte a Fidesz-KDNP elitjét. A Hetek forrásai nem tartották kizártnak, hogy Orbán egy nem azonosított szűk stábbal a Fidesz-elnökség előtt is titokban találta ki, hogy előveszi ezeket a témákat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!