hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A finanszírozás a terrorszervezetek Achilles-sarka
– állítja Nathalie Goulet francia szenátor

2015. 05. 21.
„Egy terrorcselekmény akár potom pénzből is végrehajtható, de komplett szervezeteket - mint az Iszlám Állam is -, csak rendkívül magas összegekből lehet fenntartani. Emiatt a terrorizmus elleni leghatékonyabb fellépés nem a harctéren, hanem pénzeszközök utalásakor történhet” – emeli ki jelentésében a francia jobbközép Demokraták és Függetlenek Uniója párthoz tartozó szenátor, Nathalie Goulet. A szakpolitikus a hétvégén Budapesten megrendezett NATO Parlamenti Közgyűlésen tárta a nemzetközi plénum elé kutatása eredményeit, és válaszolt a Hetek kérdéseire.

Mit gondol, az észak-atlanti tengely országai hogyan tudnak hatékonyan fellépni az Európát is egyre inkább szorongató terrorfenyegetettséggel szemben?

– A terrorizmus újfajta kihívást jelent és egyelőre sem a NATO, sem a NATO Parlamenti Közgyűlésének tagországai nem működnek kellőképpen harmonizáltan, mint ahogy nincs biztos alapot adó szövetséges viszony a muszlim államokkal sem – ami nehezíti a helyzetet. A terrorizmus ellen a leghathatósabban nem katonailag, hanem az egyes csoportok anyagi forrásainak ellehetetlenítésével lehet fellépni. Ma a leggazdagabb és legbefolyásosabb terrorszervezetként az Iszlám Államot tartják számon. Folyamatosan terjeszkedik; teszi rá a kezét olajlelőhelyekre, mezőgazdálkodással foglalkozó falvakra vagy akár történelmi műemlékekre, ahol amellett, hogy szörnyű pusztítást végez, kinyeri a számára hasznosítható vagy a feketepiacon értékesíthető javakat. Csempészettel, pénzmosással, illetve fegyver- és emberkereskedelemmel is foglalkozik. A harcosok egy része önszántából csatlakozik, de sokakat embercsempészettel szereznek meg a hadsereg számára. Az ISIS igyekszik több lábon állni, ugyanis döbbenetes pénzekbe kerül a terjeszkedése és pozíciójának fenntartása. Ezek a pénzek egyrészt az öbölállamokban, másrészt Nyugaton fordulnak meg, így ha elkezdjük együttes erővel tudatosan megcélozni a banki tevékenységek és pénzmozgások ellenőrzését, jelentős érvágást okozhatunk a dzsihádistáknak. Akár nagyobbat is, mintha elsősorban katonailag támadnánk őket.

Legalább ilyen fontosnak tartom a hírszerzés összehangolását. A titkosszolgálatoknak meg kellene osztaniuk egymással a tömeges bevándorlást szervező, illetve a terrortámogatások mozgatása mögött álló személyek adatait, minden gyanús elemet jelentve – illetve az utasnyilvántartás ügyében is előrébb kellene lépnünk európai szinten. Egyelőre huzavona van ez ügyben, pedig biztonsági szempontból elementáris fontosságúnak tartom, hogy aki repülőgépre száll egy országban, és több száz vagy akár több ezer kilométerrel arrébb landol, arról legalább minimális tudomása legyen az érintett államoknak. Az Egyesült Államokban ez már kiválóan működik. A nemzetközi szervezetek akár nyilvános listát vezethetnének azokról, akik valamilyen okból kivonják magukat az együttműködésből, hogy tömegnyomás alá helyezzék a renitens államokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!