hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 10. 16. (XIX/42) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Egyre több oldal harcol a szír konfliktusban

Damaszkuszban szerda reggel óta folyamatos a nehéztüzérségi tűz hangja: az Aszad-rezsim csapatai orosz légi támogatással a külvárosi és agglomerációs településekről akarják kiszorítani a felkelők csapatait. Noha az orosz bombázások hatására kissé kiszélesedett a kormányzati erők által kontrollált terület, még Damaszkuszt sem sikerült teljesen kormányzati irányítás alá vonni: az orosz követséget is tüzérségi támadás érte.

Barbár palesztin támadások az izraeli utcákon

Az izraeli közvéleményt sokkolja az országot érő  terrortámadás-sorozat. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság vezetőjének az ENSZ-közgyűlésen elhangzott beszéde óta immár naponta többször is támadnak „magányos” merénylők ártatlan emberekre járművekkel, kövekkel, késekkel, baltákkal és lőfegyverekkel az ország minden részén.

Sokba kerülhet a képviselőházi huzavona a republikánosoknak

Még mindig Donald Trump áll az élen a republikánusok elnökjelöltségéért folyó küzdelemében. Az ingatlan­milliárdost Ben Carson egykori idegsebész követi a támogatottságban, aki szintén újoncnak számít a politikai arénában. A többi, „hagyományos” versenyző egyelőre jócskán lemaradva kullog a két éllovas mögött. Bár erős az Obama-vezetésből való kiábrándultság, úgy tűnik, a republikánusok a ziccerhelyzetek kihasználása helyett  maguk alatt vágják a fát. A párt még arra is képtelennek látszik, hogy képviselőházi elnökét megválassza.

Fenyegetve kívül-belül?

Románia az Iszlám Állam csapásainak egyik célpontja lehet – állapítja meg 2014-es jelentésében a Román Hírszerző Szolgálat (SRI). A dokumentumból az Antena3 televízió idézett részleteket az elmúlt héten, de már teljes terjedelmében olvasható a román parlament honlapján is. A Klaus Johannis elnök irányítása alatt álló SRI szerint a székely autonómiatörekvések ugyanolyan veszélyt jelentenek az államra – de nem külső, hanem belső irányból.

Ausztria fellélegzett - Alulmaradt az FPÖ

A szokásosnál nagyobb nemzetközi figyelem kísérte a bécsi tartományi választásokat a hétvégén - nagy kérdés volt ugyanis, hogy a lakmuszpapírként szolgáló megmérettetésben tud-e a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) fordítani az elmúlt húsz év szociáldemokrata uralmán, meglovagolva a migránsok áradata nyomán kialakult káoszt. Egyelőre alulmaradtak, de a mérv-adó német lapok szerint mégis ők nyerték a legnagyobbat a hétvégén.

Egy 21. századi népvezér

Századunk egyik legnépszerűbb miniszterelnöke kétségkívül az indiai Narendra Modi, aki ugyan nemrég múlt 65 éves, de úgy használja a Twittert és a közösségi média egyéb eszközeit, hogy azt a mai tinik is megirigyelhetnék. A hazájában egyértelműen népszerű vezető már külföldön is egyre több rajongót szerez. A hithű nacionalista hindu nemrég a Jóga Világnapjával és tervezett izraeli látogatásával hívta fel magára a figyelmet.

Törökország örvényben

Újra választási kampány van Törökországban, ami sajnos újra azzal jár, hogy kurdokat és a kurdokkal szimpatizáló békés baloldaliakat gyilkolnak halomra feltehetőleg az Iszlám Államhoz köthető ismeretlenek. A legutóbbi vérfürdő helyszíne a főváros, Ankara volt, és az áldozatok száma megközelíti a százat. A merényletet az elképesztően cinikus török hatóságok természetesen a kurdbarát baloldallal történő leszámolásra igyekeznek felhasználni. Törökország hónapok alatt vált rendkívül veszélyes hellyé, jórészt saját elnökének köszönhetően.

Belföld

Orbán két kormánya

Véget ért a ciklus első nagyszabású kormányátalakítása, ami valószínűleg nem a Rogán–Lázár meccs végét jelenti, hanem csak egy állomását. A Fideszben úgy látják, Orbán Viktor végre – állítólag Kövér László határozott unszolására – rendet rakott a kormányban és a pártban, a korábbi külső kritikusok, különösen az Egyesült Államok pedig visszafogottabbak lettek. Ugyanakkor Simicska Lajos bosszújától továbbra is tartanak a pártban, ahol kifejezetten félnek attól, hogy az egykori pénztárnok könyvet ír a Fidesz történetéről, vagy éppen kellő időpontban kiteregeti egynémely potentát szennyesét.

Gyereknevelésért magasabb nyugdíj?

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer minden problémája abból ered, hogy máig változatlan működési alapelvét Európa 120 évvel ezelőtti állapota, fejlettségi szintje, demográfiai helyzete határozta meg.

A rockzenészek és az öngondoskodás

Az 5-10 ezer fősre becsült magyar rockszakma túlnyomó része anyagi gondokkal küzd, legalábbis egy osztrák tangóharmonikáshoz viszonyítva. Vannak, akik több évtizedes munka után is 40-50 ezer forintos nyugdíjat kapnak. De miért nem takarékoskodtak a hajdani sztárok? Vagy talán nem csak ők a felelősök a meghökkentő helyzetért?

Kivezényelt ovisok és iskolások

Óvodások műsorával nyitottak meg kormányablakot, előtte szennyvíztisztító telepet. Máshol vallási ünnepen vonultatták fel a kicsiket a helyi országgyűlési képviselő mögött. Vona Gábor is ellátogatott egy ózdi óvodába, hogy gyerekfejeket simogatva lefényképeztesse magát, és kiposztolja a képeket hivatalos oldalán – hosszasan lehet sorolni a példákat arra, amikor a politika beavatkozik az iskolák, óvodák életébe. A legnagyobb probléma az, hogy az érintett intézmények vagy önkormányzatok ritkán találnak ebben bármi kivetnivalót.

Putyin vagy Soros? - Vita a migráció finanszírozásáról

Az Európai Unió meggyengítésében érdekelt Oroszország finanszírozza a menekültek Balkánon keresztül történő beáramlását Európába – lényegében ezt állította Simicskó István magyar honvédelmi miniszter, legalábbis cseh kollégája szerint. A hivatalos kormányzati kommunikációnak ellentmondó elszólás a honvédelmi tárca szerint meg sem történt - ebben az esetben viszont a cseh tárcavezető viselkedése tekinthető forma­bontónak.

Hit és értékek

20 éve kerültek nyilvánosságra a Torontói jegyzőkönyvek

Évtizedek óta zajlik a vita, hogy létezhet-e valamiféle mesterterv a világ gazdasági, politikai, kulturális egységesítésére és a társadalmak radikális átalakítására. A mainstream média következetesen az összeesküvés-elméletek körébe sorolja az ilyen feltételezéseket, miközben a YouTube-on és más közösségi oldalakon milliós nézettséget érnek el a háttérszervezetekről, titkos találkozókról és az „egyvilág” létrehozásáról szóló posztok és videók. Tény, hogy sok teljesen alaptalan, rég megcáfolt „információ” is kering az interneten, nem beszélve a nyíltan rasszista, antiszemita rágalmakról. A 20 éve megjelent úgynevezett Torontói jegyzőkönyvek eredete sem tisztázott, de az eltelt idő sok szempontból visszaigazolni látszik a dokumentum tartalmát.

HÁTTÉR

Ha a médiaháborúban elbukunk, a harctéren is nehezebb a dolgunk

„Amit Magyarország tesz, és ahogyan teszi, az száz százalékig helyes, hiszen meg akarja védeni a polgárait” – mondta a Heteknek nyilatkozva Ariel Harel, az Izraeli Védelmi Erők volt alezredese az európai migránsválság és a magyar kerítésépítés kapcsán. A katonai szakértő az izraeli terrorhullám elleni védekezésről és Oroszország közel-keleti szerepvállalásáról is beszélt.

A Dolgok Internete

2025-re akár a világgazdaság tizedét is kiteheti a ma még csak a „korai befogadók” (angolul early adopters) körében közkedvelt Internet of Things (röviden IoT). Elemzők szerint a digimánia eme új hulláma egy évtizeden belül önálló és masszív iparággá fejlődhet.

Elindultam szép hazámból

A férj 2013 januárjában utazott Cambridge-be, a feleség és öt gyermekük néhány hónap múlva. Minden szempontból beilleszkedtek, de nem vágtak el minden Magyarországhoz fűződő szálat. Mindennapjaikról, sikeres beilleszkedésükről és kevés, de annál hangsúlyosabb dilemmáikról meséltek a Hetek munkatársának.

Suli, ahonnan a gyerek nem akar hazamenni

Láttak már olyat, hogy a diákok nem akarják befejezni a matematika- meg a fizikaórát, és még a renitensek is áhítattal szívják magukba a tudást? Jászfényszarun ez gyakori jelenség – legalábbis az ottani „okosiskola” pedagógusai szerint. Az intézményben a helyi általános iskolás diákok smart eszközök segítségével tanulják az irodalomtól a matematikán át az angolig szinte az összes tantárgyat. Az eredmények a szakembereket is megdöbbentették.

Út az akadémiáig

Az iskolázatlanságból való kitörés – ha egyáltalán megtörténik – többnyire lépésenként szokott lezajlani: jó esetben a gyerek már eljut a szakmunkás bizonyítványig, az unoka az érettségiig, a dédunoka pedig a diplomáig. Orsós Zsuzsa biológus, rákkutató egyszerre tette meg a nagy ugrást: szinte írástudatlan szülők gyermekeként lett a Magyar Tudományos Akadémia első roma ösztöndíjas kutatója. Szívügyének a romák lesújtó egészségi állapotának a javítását tekinti.

Válság alulnézetből

Az adóemelés elkerülését és a menekültválság megoldására irányuló reformokat ígért Angela Merkel a németeknek. A kancellár szerint a migráció okozta válságot az EU-ban nem elég nemzetállami szinten kezelni, hanem „Európa szolidaritására”, globális megoldásokra van szükség, de támogatottsága már pártjában sem töretlen. Eközben minden jel arra utal, hogy a németországi hétköznapok  nagyon másképp festenek, mint ahogy a politika és a fősodorbeli média igyekszik láttatni őket.

„Tizenötezer embert mentettünk meg”

A második világháború idején, 1944-ben mindössze négy hónapig működött Budapesten a cionista fiatalok ellenállási mozgalma, amely e rövid idő alatt körülbelül tizenötezer zsidónak segített elmenekülni a nácik magyar csatlósai elől. A mozgalom utolsó élő tagja Gur Dávid, akivel múlt heti magyarországi látogatása alkalmával beszélgettünk.

KÁVÉSZÜNET

Erőszak elől menekült ‒ saját családja ölte meg

Európában a csoportos nemi erőszak leginkább a háborús időkkel fonódik össze a fejekben, amikor az emberek elállatiasulnak, és a legszörnyűbb ösztöneiknek engednek utat. De legalább azzal kapcsolatban társadalmi konszenzus van, hogy az erőszak rossz, az elkövetők bűnösek, nem pedig az áldozatok. Ez azonban nincs mindenhol így, és lassan a saját bőrünkön is tapasztaljuk. A Konzervatív család blog cikke.

A nyelvek átalakulása

Technika, politika, oktatás, üzleti élet. Csak egy pár terület, amelyek folyamatos változásnak vannak kitéve. De mi a helyzet a nyelvekkel? Milyen nyelven beszélünk mondjuk 100-110 év múlva? Megmaradhat az angol vezető szerepe a nyelvek között, vagy esetleg más veszi át a helyét?

Turbóvédelem

A rossz idő beköszöntével párhuzamosan nő a megfázásos megbetegedések száma is. Felmerül a kérdés: vajon fel tudjuk-e úgy erősíteni az immunrendszerünket, hogy ellen tudjon állni a fertőzéseknek? A kínálat óriási, immunerősítő szerek valóságos arzenálja áll már a rendelkezésünkre, de mi alapján válasszunk?

Tabletet! De milyet?

Az elmúlt években a nyugati országokhoz hasonlóan hazánkban is megnőtt a tabletvásárlási kedv. A sok száz típusú, különböző méretű, márkájú táblagépek kínálata alaposan megnehezíti a választást egy hétköznapi ember számára. Ha sikerült eldönteni, hogy új gép vásárlására adjuk-e a fejünket, az első kérdés az, hogy „milyet vegyünk?”. Ha pár dologra odafigyelünk a választás során, akkor az igényeinknek legmegfelelőbb eszköz elégedett tulajdonosaivá válhatunk.

Tour de Zsokolat

A hűvösebb napok szinte megkívánják, hogy egy kicsit megédesítsük őket. Ám egyáltalán nem mindegy, hogy mivel. Csokoládéillat, jó társaság, műhelytitkok, mennyei ízek, hangulatos utcák, kanyargós életutak - erre hív a „Tour de Zsokolat” egyedülálló programja, melynek keretén belül nem csak sok érdekességet tudhatunk meg a csokoládéról és készítéséről, de meg is kóstolhatjuk őket. A részletekbe a kiváló minőségű kézműves csokoládék hazai képviselője, Áth-Horváth Zsóka avat be.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!