hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Válság alulnézetből
Bevándorlás: feszültség Németországban

2015. 10. 26.
Az adóemelés elkerülését és a menekültválság megoldására irányuló reformokat ígért Angela Merkel a németeknek. A kancellár szerint a migráció okozta válságot az EU-ban nem elég nemzetállami szinten kezelni, hanem „Európa szolidaritására”, globális megoldásokra van szükség, de támogatottsága már pártjában sem töretlen. Eközben minden jel arra utal, hogy a németországi hétköznapok  nagyon másképp festenek, mint ahogy a politika és a fősodorbeli média igyekszik láttatni őket.

Miközben Angela Merkel népszerűsége csökken, egyre többen ellenzik a kancellár által képviselt „nyitott kapuk” politikát hazájában. Lapzártánkkor alig burkolt lázadás van kibontakozóban a kancellár politikája ellen saját pártjának frakciójában; a bajor CSU pedig többé-kevésbé nyíltan kifejezte elégedetlenségét Merkel bevándorlással kapcsolatos politikájával szemben.
A fesztültség nagyon is érthető. Hivatalos adatok szerint csak szeptemberben több mint 164 ezer migráns érkezett az országba úgy, hogy a Törökország felől érkező menekültáradattal érkező migránsok döntő többségét egyetlen európai ország – tehát sem Görögország, sem Macedónia, sem Szerbia, sem Horvátország, sem Magyarország, sem pedig Ausztria – nem regisztrálta és semmilyen módon nem szűrte meg. Ráadásul – hívják fel a figyelmet a kancellár kritikusai – Merkel a migránsok felé tett, nagyvonalúnak szánt gesztusaival maga „húzta” Németország felé a menedékkérők tömegét.
Nem csoda, hogy a kancellár saját pártjában, a CDU-ban is egyre nagyobb megosztást okoznak a véleménykülönbségek. A múlt héten pedig nyolcezren tüntettek a bevándorlási politika ellen Erfurtban. Az eseményt az egyre népszerűbbé váló euroszkeptikus és iszlámkritikus AfD (Alternative für Deutschland – Alternatíva Németország számára) szervezte.
A migráció hétköznapjai sokkal kevésbé eufórikusak, mint ahogyan a német politika és a fősodorbeli média láttatni igyekszik a jelenséget. A különböző németországi menekülttáborokban erőszak áldozatául esett nők és gyermekek sorsával lapunk 39. oldalán foglalkozunk részletesen – a német közvéleményt az elmúlt napokban annak a szíriai menekült lánynak a tragédiája sokkolta, aki azt követően hagyta el szülőhazáját, hogy csoportos nemi erőszak áldozatává vált; Németország azonban nem tudta őt megvédeni saját férfirokonaitól, akik ahelyett, hogy az áldozatot megillető védelemben részesítették volna, a gyanú szerint „becsületgyilkosságot” követtek el ellene.
A német egészségügyi rendszer és a bevándorlók találkozásáról adott érdekes képet az a levél, amelyet az erősen oroszbarát és iszlámellenes Cseh Független Tévé (CNTV) nevű nemrég létrejött online magazinnak írt egy nyugdíjaskorban lévő, de aktívan dolgozó cseh orvos egy München-közeli kórházban szerzett tapasztalatairól. Az orvos szerint az érintett kórházban problémát okoz, hogy a frissen Németországba érkezett muszlim férfiak megvetik a női orvosokat, ápolónőket, nem engedik, hogy kezeljék őket. A rendelőintézeteket, valamint a nagyobb gyógyszertárakat a beszámoló szerint rendőrökkel kell védelmezni, és – például egy-egy, borzasztóan legyengült kisgyerek ellátása során – a feszültség tapintható az intézményben.
Az orvos megosztotta a CNTV-vel annak a 8 hónapos csecsemőnek a szívszorító történetét, aki egy Rajna-menti kórházban halt meg, miután az orvosok nem tudták megmenteni a betegen fél Európán végigcipelt, és Németországba már menthetetlen állapotban érkezett csöppség életét. A kis beteg az intenzív osztályra került az ország egyik legkiválóbb gyermekklinikáján, azonban hiába tettek meg mindent, a műtét sem segített rajta, és a gyermek két nap múlva meghalt. Hozzátartozói a levél szerint a kórházat tették felelőssé a kisbaba sorsáért, többen közülük késekkel támadtak az intézmény dolgozóira.
 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!