hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ausztria fellélegzett - Alulmaradt az FPÖ

2015. 10. 26.
A szokásosnál nagyobb nemzetközi figyelem kísérte a bécsi tartományi választásokat a hétvégén - nagy kérdés volt ugyanis, hogy a lakmuszpapírként szolgáló megmérettetésben tud-e a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) fordítani az elmúlt húsz év szociáldemokrata uralmán, meglovagolva a migránsok áradata nyomán kialakult káoszt. Egyelőre alulmaradtak, de a mérv-adó német lapok szerint mégis ők nyerték a legnagyobbat a hétvégén.

A Szabadságpárt ugyan nem győzött, és az eredmények alapján a főpolgármester-választás sem egy hajszálon múlott, mégis úgy vélekedik a német nyelvű sajtó, hogy a hétvégi események felérnek egy visszavert ostrommal: egy időre minden visszazökkenhet a régi kerékvágásba, viszont a háttérben még mindig ott lappang a szélsőjobb térnyerésének veszélye. Az eredmények ugyanis azt mutatják, hogy az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) színeiben Bécset húsz éve vezető Michael Häupl és képviselőtársai legalább öt százalékot veszítettek a támogatottságukból, ami egyértelműen a Szabadságpárthoz került; így ugyan most nem sikerült az akció, amit mind a Focus magazin, mind a Spiegel puccskísérletnek nevezett, ám egyértelmű, hogy a lakosság körében növekedett az FPÖ támogatottsága. A német Bild magazin szerint
Häupl szárnyait egyértelműen megtépázták, és habár most még sikerült elkerülni a „blamázst”, az FPÖ számára a bevándorlók kérdése elég volt egy választási rekordhoz.
A két párt közötti különbség mindössze 9 százalék, ami a majdnem 75 százalékos részvétellel megrendezett választáson egyáltalán nem kevés. A Szabadságpárt mindössze két kerületben tudott felülkerekedni, mindkét esetben pár szavazatnyi különbséggel, de egyértelműen elmondható, hogy ha a tendenciák nem változnak, a következő választáson egy öt százalékos átrendeződés az FPÖ javára már egyértelmű választási győzelmet fog jelenteni Heinz-Christian Strache pártjának.
A Spiegel szerint az eredmény beleillik abba a trendbe, amely a 2015-ös választási évben alakult ki Ausztriában. Eszerint a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták csillaga egyértelműen leáldozóban van, a szélsőjobboldali Szabadságpárt pedig győzelmet győzelemre halmoz. Az idén ugyanis győzni tudott Burgenladban, Steiermarkban, és Felső-Ausztriában is, amihez most társul egyértelmű erősödésük az eddig ellenálló fővárosban is.
Bécs hosszú ideje „vörösnek” számít, a szociáldemokrata vezetés elmozdítására nagyon sokáig semmi esély nem látszott, ráadásul Bécsben az osztrák választópolgárok egynegyede voksol. Az FPÖ kampánya egyértelműen a menekültügyre volt kihegyezve, emiatt is figyelték aggódva az eredményeket Berlinből és Nyugat-Európa más fővárosaiból is. A migránskérdés egyértelműen meghatározta a választási kampányokat is, és a svájci Neue Zürcher Zeitung nem sokkal a választások előtt arra figyelmeztetett, hogy az eredmény akár lavinaszerű folyamatot is elindíthat a térségben – a németeknél ugyanis 2016-ban öt tartományi parlamentben tartanak majd választásokat.
A Spiegel kommentárja szerint a hétvégi választási eredmények után Európa fellélegezhet. Strache esetleges győzelme, így egyelőre a szélsőjobb erősödése ugyanis az egyre súlyosbodó bevándorlásügy kellős közepén egyértelműen jelzi, hogy a lakosság nagy része egyszerű válaszokat vár a kérdéseire, amit tőlük megkaphat. Strache megoldási javaslata mindössze annyi volt a migránsok keltette aggodalomra, hogy minden háznak van „kerítése, és az ajtókat és ablakokat sem hagyjuk állandóan nyitva”. Ha Strache győzött volna, az világos jele lett volna az amúgy is egyre jobban kibontakozó folyamatnak, mely szerint Werner Fayman szociáldemokrata kancellár pozíciója is folyamatosan gyengül, és ha tovább folytatódik a szociáldemokraták helyhatósági választási vereségsorozata, az akár a „fejébe is kerülhet.”
A veszély még nem múlt el. Az egész országot érintő közvélemény-kutatásokban ugyanis az FPÖ messze a legnépszerűbb párt, megelőzve az SPÖ-t és a konzervatív Osztrák Néppártot (ÖVP)-t is. Ha ehhez hozzászámoljuk a gazdasági növekedés hiányát, vagy az Ausztriában magasnak számító 8,4 százalékos munkanélküliséget, egyértelműen látszik, hogy a baloldalnak Ausztriában is változtatnia kell a taktikáján. Annak ellenére, hogy a bécsiek józansága egyelőre győzött a felpaprikázott indulatokkal szemben – hosszú távon egyelőre a szélsőjobboldalt többen utasítják el, mint a bevándorlókat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!