hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Turbóvédelem

2015. 10. 22.
A rossz idő beköszöntével párhuzamosan nő a megfázásos megbetegedések száma is. Felmerül a kérdés: vajon fel tudjuk-e úgy erősíteni az immunrendszerünket, hogy ellen tudjon állni a fertőzéseknek? A kínálat óriási, immunerősítő szerek valóságos arzenálja áll már a rendelkezésünkre, de mi alapján válasszunk?

Az immunrendszer tu­lajdonképpen egy komplex védelmi had­sereg, amiről a tudomány nagyon sok mindent felfedezett már, ám érdekes módon maga a gyógyszeripar még nem tudott gyógyszert (hatóanyagot) kifejleszteni az erősítésére. Ezért maradnak azok a vitaminok, nyomelemek és gyógynövények, amelyeket mind gyógyszer, mind étrendkiegészítő formájában be tudunk szerezni.

Európában az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szabályozza, hogy az élelmiszerekről mit állíthatnak a forgalmazók, többek között azzal kapcsolatban, hogy milyen egészségügyi, élettani hatással rendelkezik az adott termék. A különféle gyógynövénykivonatokról, vitaminokról  szóló tudományos vizsgálatok eredményei az EFSA-hoz érkeznek be, amely hosszas mérlegelés után vagy igazoltnak minősíti az eredményeket vagy nem. Ez fontos iránytű ahhoz, hogy ne tévedjünk el a rengetegben, akár ami az immunrendszert is illeti. Mert sok immunerősítőről hallunk a reklámban, mond valamit az orvos is, a patikus is, és persze megvan a szomszéd vagy a barátok „tuti receptje” is. Nézzük azonban a legfontosabb immunerősítésre szolgáló vitaminokat, nyomelemeket az EFSA hivatalos egészségügyi igazolása alapján.

Meglepő, de a sort az A-vitamin kezdi mint zsírban oldódó vitamin. Általában multivitamin-készítményekben található meg. Az A-vitamin ajánlott napi beviteli értéke 800µg. A következő a B12- és a B6-vitamin, valamint a folát (mesterséges formája a folsav). Ezek már nemcsak multivitaminokban fordulnak elő, hanem kaphatók önmagukban vagy egyéb B-vitaminokkal, komplex készítményekben is. A B6-vitamin ajánlott napi adagja (RDA) 1,4 mg, a B-12-é 2,5 µg, a folsavé pedig 200 µg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!