hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Dolgok Internete
Digitalizált hétköznapok

2015. 10. 22.
2025-re akár a világgazdaság tizedét is kiteheti a ma még csak a „korai befogadók” (angolul early adopters) körében közkedvelt Internet of Things (röviden IoT). Elemzők szerint a digimánia eme új hulláma egy évtizeden belül önálló és masszív iparággá fejlődhet.

„Az IoT jelenleg az újdonságokra nyitott, kütyüimádó kisebbség birodalma” – olvasható az entrepreneur.com egyik cikkében. Most még csak néhányan lelkesednek azért, hogy (interneten keresztül) a mobiltelefonjukkal távirányíthatják a lakás hőmérsékletét, a nappaliban a lámpa fényerejét vagy éppen a kaputelefont és a macskabejárót. (Lásd erről bővebben keretes írásunkat!) Viszont 2025-re – írja a szerző – az IoT világszerte jóval meghatározóbb jelenség lesz. A McKinsey & Company nemzetközi tanácsadó cég számításai szerint tíz év múlva ez a terület 3,9-11 billió(!) USA dollárt fog megmozgatni évente. A maximum érték pedig akár a világgazdaság 11 százalékát is kiteheti. Ez igencsak agres­szív becslésnek mondható, tekintve, hogy az IoT jelenleg a „növekedés kezdeti szakaszában” van – és ezt még a McKinsey jelentése is elismeri. Mindazonáltal minden lehetősége megvan arra, hogy hamarosan önálló iparággá nőjje ki magát – teszik hozzá.

Adatok minden mennyiségben

A magyarra csak igen nehézkesen fordítható kifejezést először mintegy tizenöt éve használta egy bizonyos Kevin Ashton, brit techguru. Ő már akkor kifejtette, hogy igen hasznos lenne, ha gépek segítségével létezne egy folyamatos internetes adatfeltöltés a környezetünk természetes és technikai elemeiről, hiszen – mint mondja – a tárgyak követhetősége és a világunk adatait tartalmazó, online információtömeg elérhetősége rengeteg előnnyel járhat. (Miközben az emberi adatfeltöltés mérete és sebessége meglehetősen korlátos.) Az ilyen jellegű adatok, azaz „dolgok” ismeretében csökkenthetők lennének a termelési veszteségek, a javításra szoruló tárgyak felismerése automatikussá válhat, a friss és romlott termékek pedig könnyedén azonosíthatók lennének. (Például egy internetre bekötött mosógép időben jelezhet a tulajdonosnak és a gyártónak is, hogy hamarosan el fog benne romlani egy alkatrész.) Az IoT formális kikiáltására aztán csak 2005-ben került sor, amikor az International Telecommunication Union (ITU) – egy az ENSZ által felügyelt szakmai szervezet – Internet Reports című dokumentumának címében szerepelt ez a kifejezés.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!