hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Putyin vagy Soros? - Vita a migráció finanszírozásáról

2015. 10. 26.
Az Európai Unió meggyengítésében érdekelt Oroszország finanszírozza a menekültek Balkánon keresztül történő beáramlását Európába – lényegében ezt állította Simicskó István magyar honvédelmi miniszter, legalábbis cseh kollégája szerint. A hivatalos kormányzati kommunikációnak ellentmondó elszólás a honvédelmi tárca szerint meg sem történt - ebben az esetben viszont a cseh tárcavezető viselkedése tekinthető forma­bontónak.

„A magyar védelmi minisztertől kaptam ezt a hírt, amelyet nem tudok száz százalékig megerősíteni, de nincs okom, hogy ne bízzak meg kollegám szavaiban, miszerint a Balkán területén, nem kis létszámban, autóbuszok jelentek meg. Senki nem tudja, hogy ezek az autóbuszok honnan kerültek oda, de elég valószínű, hogy Oroszország pénzelhette a projektet. A hatalmas emberáradatot ilyen módon szállították a schengeni határhoz” – nyilatkozta a Mladá Fronta Dnes című cseh lapnak Martin Stropnický cseh védelmi miniszter. A politikus szerint az ehhez hasonló eszközök bevetése Oroszország részéről azért nem lehet meglepő, mert Moszkva az EU lassú szétesésében érdekelt.
A nyilatkozatot Magyarországon először citáló Index cikkére reagálva a magyar Honvédelmi Minisztérium azzal igyekezett magyarázni a cseh miniszter szavait, hogy azok félreértésen alapulnak. A közlemény szerint a NATO védelmi minisztereinek múlt csütörtökön megtartott brüsszeli tanácskozásán általában volt szó Oroszországnak a szíriai konfliktusban történő szerepvállalásáról. A találkozót követően sor került magyar–cseh tárgyalásokra is, amely során a fenti információ a honvédelmi miniszter részéről nem hangzott el.
Az Echo24.cz cseh hírportál újra megkereste Stropnickýt, hogy kitart-e eredeti nyilatkozata mellett. „Nem akarok vitát gerjeszteni. A téma lényege teljesen más. A menekült-ügy egy hatalmas probléma, és olyan bizonytalan valóság vesz körül minket, amelyet gyakran ilyen vagy olyan dez-információk alapján alkotunk” – válaszolta a cseh védelmi miniszter.
Azt tehát pontosan nem tudni, hogy a magyar–cseh tárgyalásokon milyen összefüggésben került szóba „Oroszországnak a szíriai konfliktusban történő szerepvállalása”, mindenestre a menekültek finanszírozásáról több elmélet is forgalomban van. Az egyik magyarázat szerint – amelyet Simicskó állítólagos szavai megerősíthetnének – több mint érdekes, hogy az Európai Unióba legnagyobb számban érkező szír menekültek az utóbbi időben „találtak rá” a balkáni útvonalra, ahol mint „kés a vajban” tudnak eljutni Ausztriáig és Németországig. Az érintett tranzitországok pedig – így az elmélet – Görögországtól Szerbián át Magyarországig jó viszonyt ápolnak Moszkvával. Az oroszoknak ezzel nemcsak Németország és Nyugat-Európa gyengítése lenne a célja, hanem az ott működő, migrációellenes radikális politikai mozgalmak megerősödése – ezek többnyire egyre jobb kapcsolatot ápolnak Oroszországgal. E szerint a gondolatmenet szerint a szíriai orosz beavatkozás sem csupán Aszad megerősítését szolgálja, hanem azt is, hogy a térségből az Aszad által üldözött szunniták újabb tömege induljon meg Európa felé.
Egy másik, a magyar kormány által hangoztatott verzió szerint – amelynek kommunikálására az állítólagos Simicskó-elszólás után érezhetően rá is erősítettek – Soros György támogatja a menekültek Európába áramlását. Hollik István, a Fidesz-KDNP képviselője sajtótájékoztatón magyarázta el, hogy a magyar származású befektető a hozzá köthető szervezetek segítségével mindent megtesz azért, hogy az illegális bevándorlók korlátlan számban érkezzenek Magyarországra. Konkrétan meg is nevezte a Magyar Helsinki Bizottságot, a Menedék Migránsokat Segítő Egyesületet, a Társaság a Szabadságjogokért, valamint a Migration Aid nevű szervezeteket. Hozzátette: a Nyílt Társadalom Alapítvány adta ki azt a zsebkönyvet, amely arra buzdítja a bevándorlókat, hogy ne működjenek együtt a magyar hatóságokkal (a szervezet ugyanakkor tagadta ezt). Hollik azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy Soros György arra buzdítja Európát, hogy minden bevándorlónak fizessen évente 4,5 millió forintot, ennek forrását pedig hitelfelvételből fedezze. Bár Soros nem pontosan ezt mondta, nyilatkozatai szerint az európai gazdaság évi egymillió menekült befogadásával maradna fenntartható és fejleszthető, aminek költségét az oktatással együtt 15 ezer euróra becsülte.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!