hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2016. 07. 29. (XX/30) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Időzített bombák európában

Lassan nem telhet el nap iszlám terrorizmushoz vagy bevándorlókhoz köthető merényletekről szóló hírek nélkül. Péntektől keddig három olyan terrorakció is történt, amelyért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, és amelyek óriási megoldandó probléma elé állítják a rendvédelmi szerveket – ezeket ugyanis mind olyan radikalizálódott fiatalok követték el, akik a klasszikus terror-elhárítási módszerekkel nehezen vagy egyáltalán nem voltak kiszűrhetők. A politikusok egy része óvatosságra int, mások viszont radikális lépéseket követelnek – az Europol szerint pedig akár több száz hasonló „külföldi harcos” is lehet már Európa területén.

Normandiában minden európai keresztényt támadás ért

A Hit Gyülekezete alapító vezető lelkészének írása

Migrációs vészfék - Merkel engedne, Hollande ellenáll az angoloknak

Kedvezmények várhatnak a britekre a Brexit-tárgyalások során. A The Guardian brit lap értesülései szerint egyeztetések folynak egy olyan kilépési forgatókönyvről, amelynek alapján engedélyeznék a briteknek, hogy hét évig korlátozzák az uniós munkaerő szabad beáramlását az országba, miközben teljes mértékben hozzáférnének az európai közös piachoz. Cserébe ugyanakkor továbbra is lényeges összegekkel kellene hozzájárulnia a szigetországnak az EU költségvetéséhez.

Pokollá vált Aleppó

Aleppónál továbbra is folynak a harcok a szír kormányerők és az ellenzékiek között orosz, amerikai, szaúd-arábiai, török és iráni támogatással. A civil lakosságot hamarosan éhezés sújthatja, míg a nagyhatalmaknak egyelőre szemmel láthatólag a harcok folytatása áll az érdekében.

Bemutatkozások - Vélemény a két jelölőgyűlésről

A demokrata jelölőgyűlés legfontosabb kérdését egy olyan republikánus elemző fogalmazta meg, aki maga a legvégsőkig, és még azon túl is harcolt Donald Trump elnökjelöltsége ellen. Hillary Clinton csak akkor nyerhet novemberben, ha sikerül őt újra bemutatni az amerikai választóknak. A demokraták számára a rossz hír az, hogy – legalábbis Bill Kristol szerint – ez lehetetlen.

Botrányos demokrata konvencIó

Az elmúlt héten megrendezett republikánus konvenció után ezen a héten a demokratákon volt a sor. Trumpnak sikerült meglépnie a népszerűségi mutatók ilyenkor szokásosnak számító emelkedését, és – most első alkalommal – fejhossznyi előnyre tett szert riválisával szemben; pártjának vezetése mégis egy Trump utáni korszakra készül a háttérben. Hillary Clinton „megkoronázását” meglehetősen elrontotta a demokrata pártelit elfogultságát bizonyító e-mailek kiszivárgása. A legkülönösebb fordulat, hogy feltehetőleg orosz hackerek keze van a botrány kirobbantásában.

Belföld

Trumppal sokkolt Orbán

Kiakadt az ellenzék és gyakorlatilag a teljes magyar ellenzéki sajtó Orbán Viktor Tusnádfürdőn elmondott, Donald Trumpot támogató kijelentésein. A republikánus politikust épphogy csak megválasztották pártja elnökjelöltjévé, programja miatt a Bálványosi Nyári Szabadegyetem szombati zárónapján a magyar miniszterelnök a világ első hivatalban lévő politikusaként tette le mellette a garast. A balliberális sajtó és véleményvezérek szörnyülködnek, pedig valójában semmi rendkívüli nem történt.

Mire lesz jó az európai hadsereg?

Orbán Viktor a tusnádfürdői előadása utáni fórumon beszélt arról, hogy mivel a britek unióból való kilépésével a kontinens katonai ereje jelentősen csökkent, létre kell hozni egy európai hadsereget, amely valódi közös haderő lenne, valódi közös ezredekkel, közös vezénylési nyelvvel és közös szerkezettel. Arról is beszélt, hogy a nemzeti költségvetéseket át kell gondolni, a hadiipart be kell illeszteni a gazdaságpolitikai gondolkodásba. Szerinte egy európai hadseregnek két irányban kell megvédenie a kontinenst, kelet és dél felé, és ez összefügg a terrorizmus és a migráció elleni védekezéssel.

Hit és értékek

A világ, ahogyan Trump látja

„Itt az idő, hogy végre egyenes módon értékeljük nemzetünk helyzetét. Nyíltan és őszintén szeretném önök elé tárni a tényeket. Nem lehetünk többé politikailag olyan korrektek” – ígérte Donald Trump Clevelandben elmondott elnökjelölti beszédében. A republikánus üzletember-politikus 75 percben értékelte Amerika és a világ helyzetét, és megoldásokat is javasolt. A legfontosabb részletek Trump üzenetéből. (A beszédet magyar szinkronnal az atv.hu oldalon hallgathatják meg.)

„Lucifer volt az első radikális” – vallotta Hillary mentora

A republikánus jelölőgyűlés egyik szónoka volt Ben Carson agysebész, aki azzal okozott meglepetést, hogy kijelentette: Hillary Clinton világnézeti és politikai példaképe egy olyan tudós volt, aki Lucifernek ajánlotta élete főművét. Carson, aki maga is indult az elnökjelöltségért, felhívta a figyelmet arra, hogy Hillary Clinton egyik „hőse és mentora” Saul Alinsky volt, aki A radikálisok szabálykönyve című művében Lucifert nevezi az első eredeti lázadónak, akinek a teljesítményét minden igazi radikálisnak el kell ismernie. Alinsky amúgy nem csak Clintonra volt hatással, egyik legszorosabb tanítványa ajánlotta be Barack Obamát is a Harvard Egyetemre.

HÁTTÉR

A riói olimpia és az orosz doppingbotrány

Megosztotta a sportvilágot a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése, miszerint nem zárják ki Oroszországot a riói olimpiáról annak ellenére sem, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek a 2014-es szocsi téli játékokról lefolytatott vizsgálata szerint állami szintről – szinte krimibe illő módszerekkel – irányították nemcsak a doppingolást, hanem a dopping­ellenőrzéseket is.

„Európa ma könnyen bevehető célpont”

Nehéz úgy harcolni a terrorizmus ellen, ha nem mondjuk ki az igazat. Ha valami terrorizmusnak látszik, terrorizmus szaga van, és terrorista módszerekkel gyilkol, akkor az terrorizmus, amelyet nem lehet az emberi jogok hangoztatásával legyőzni – nyilatkozta a Heteknek Shay Attias biztonságpolitikai szakértő, az izraeli miniszterelnöki hivatal volt főigazgatója.

Az ökológia ököljoga

Judith Butlert „napjaink legnagyobb hatású filozófusának” titulálva Albertus Magnus-díjjal tüntette ki a Kölni Egyetem. A gender- és queerelméletek, valamint a modernkori feminizmus agytrösztjét popsztárként ünneplik a nyugati egyetemeken.

Áldás és átok Rióban - Kockázatos üzlet

Augusztus 5-én rajtol a 2016. évi nyári olimpia Brazíliában. Habár olimpiát rendezni nem éppen egyszerű feladat, a riói előkészületekről szóló negatív hírcunamit, a helyi belpolitikai csatározásokat és gazdasági recessziót látva valószínűbb forgatókönyvnek tűnik egy botránysorozat, mint egy sikertörténet kibontakozása. Arról nem is beszélve, hogy a költségek már most több mint 50 százalékkal meghaladják a tervezett szintet.

Retró aratás

Letérve a nagyváradi főútról, Tinca felé tartunk. A keskeny aszfaltút kanyarogva kíséri a Körös partjának vonalát. A nádasba húzódva szép számmal akadnak horgászok is, akik a csak rájuk jellemző makacs kitartással lógatják a horgot a vízbe, pedig biztosan maguk is tudják, hogy sovány lesz a zsákmány, mert alacsony a vízállás. Mindenesetre idillikus kép, és ahogy betérünk a bihari kisvárosba szinte azonnal a fékre kell lépünk, mert a lejtőn lassan araszolnak felfelé az ősrégi kombájnok, és mögöttük torlódnak a szállító traktorok.

Beszélgetés Puskás Tamással és Básti Julival

„Shakespeare és Molière is rentábilis színházat csinált, különben éhen haltak volna” - mondja Puskás Tamás színházgazgató, aki a lepusztult, eladósodott Vidám Színpad élére kerülve létrehozta az élvonalbeli Centrál Színházat feleségével, Básti Julival. A házaspár 2000-ben indította el a Keszthelyi Nyári Játékokat is, amit a Balaton-part egyik legnépszerűbb színházi rendezvényeként emlegetnek. Mindemellett 31 éve házasok, és három fiút neveltek fel.

Fesztiválpénzek

A Balaton Sound körüli botrány kapcsán felvetődik a kérdés, vajon az állam mennyi közpénzt fordít ilyen rendezvényekre. A hazai fesztiválok támogatására szánt kormányzati pénzek ugyanis folyamatosan nőnek: idén összesen négymilliárd forintot tettek ki, amiből egymilliárd forint jut a nyári zenei, művészeti és szabadidős fesztiválokra, legalábbis a hivatalos csatornákon keresztül. De vajon miért ad az 1956-os Emlékbizottság 300 milliót olyan rendezvényekre, mint a Balaton Sound vagy a Sziget?

KÁVÉSZÜNET

A magyar futballforradalom emlékére

Az Európa-bajnokság után tíz nappal csendben kimúlt a magyar futballforradalom az Üllői út zöld gyepén. Az FTC Partizani Tirana elleni BL-selejtező visszavágóján – talán a magyar virtuális futballvilág hatása alatt – senki nem tudta elképzelni, hogy lehetséges olyan, hogy a magyar csapat ne tudja belőni a továbbjutást jelentő győztes gólt. Izgalmat talán csak az jelentett, hogy a sörízű hangon üvöltöző bérvezérszurkoló egyre idegesebben próbálta a stadionok világát nem nagyon ismerő új drukkereket bevezetni az éppen tanulandó ferencvárosi szurkolói rigmusokba. A büntetőrúgásoknál viszont bekövetkezett a nem várt vég: az albán kapus belőtte csapata első tizenegyesét, panenkázása olyannyira porig alázta Dibuszt, hogy a ledermedt stadionban utána három ferencvárosi játékos is kihagyta a tizenegyest, így az utolsót már nem is kellett elvégeznie a szkipetár csapatnak; továbbjutottak a következő selejtezőkörbe, ahol valószínűsíthetően minden izgalom nélkül fognak kihullani.

Viharos jelenségek nyomában

Földünkön naponta nagyjából 45 ezer zivatar és 8 millió villám fordul elő. Lassan már fel sem kapjuk a fejünket, olyan megszokottá válik, ha ezt a hírt halljuk: heves esővel érkező szupercellák, pusztító jégeső, orkánerejű szél vagy intenzív, hirtelen lezúduló csapadék közeledik. Csakhogy világszerte az évi hárommilliárd villámcsapás mintegy háromezer ember életét oltja ki, házakat gyújt fel, erdőtüzeket okoz. Hazánkban pedig legalább két villám csap le négyzetkilométerenként évente és 20-40 embert ér villámcsapás, legtöbbjüket biciklizés vagy kocogás közben. Holott az időben jól felmért helyzet számos balesettől megóvhatna. Kánai Gábor meteorológust kérdeztük.

Tanulj meg prezentálnI!

Általános tapasztalat, hogy főiskolán, egyetemen a nyugat-európai diákoknak általában könnyebben megy az órákon a prezentáció, a csoportmunka és a kommunikáció, mint a kelet-európaiaknak, függetlenül attól, hogy ki milyen személyiségjegyekkel rendelkezik. Négy diákot kérdeztünk arról, hogy milyen volt náluk az általános és középiskolai oktatás. Haakon és Herman Norvégiából, Erik Svédországból, Dennis Németországból érkezett. Négy évig tanultak Magyarországon angol nyelven.

Egy illusztris illusztrátor - Zichy Mihály küzdelmes élete

Zichy Mihályról szinte mindenki hallott már, azonban jóval kevesebben vannak, akik egy utcanévtáblánál többre emlékeznek a neve kapcsán. Pedig alkotásai révén Munkácsy mellett a magyar képzőművészet legnagyobb alakjaként tartják számon. Bár festőnek készült, a grafikai ábrázolásai hozták el számára a sikert – és nem utolsósorban a biztos megélhetést. A „rajzoló fejedelem” éppen 110 éve, 1906-ban költözött el az élők sorából.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!