hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A magyar futballforradalom emlékére
Valódi verseny nélkül nincs nemzetközi klubsiker

2016. 07. 28.
Az Európa-bajnokság után tíz nappal csendben kimúlt a magyar futballforradalom az Üllői út zöld gyepén. Az FTC Partizani Tirana elleni BL-selejtező visszavágóján – talán a magyar virtuális futballvilág hatása alatt – senki nem tudta elképzelni, hogy lehetséges olyan, hogy a magyar csapat ne tudja belőni a továbbjutást jelentő győztes gólt. Izgalmat talán csak az jelentett, hogy a sörízű hangon üvöltöző bérvezérszurkoló egyre idegesebben próbálta a stadionok világát nem nagyon ismerő új drukkereket bevezetni az éppen tanulandó ferencvárosi szurkolói rigmusokba. A büntetőrúgásoknál viszont bekövetkezett a nem várt vég: az albán kapus belőtte csapata első tizenegyesét, panenkázása olyannyira porig alázta Dibuszt, hogy a ledermedt stadionban utána három ferencvárosi játékos is kihagyta a tizenegyest, így az utolsót már nem is kellett elvégeznie a szkipetár csapatnak; továbbjutottak a következő selejtezőkörbe, ahol valószínűsíthetően minden izgalom nélkül fognak kihullani.

„Nem tudtunk mit tenni” – nyilatkozta a meccs után az egyik játékos. Barátom, akkor nem az FTC-ben kell játszanod! – mondják a szurkolók, akik hiába keresték a meccs után a kezdőkörben a zokogó, mezt magukról letépő játékosokat, mint ahogy a meccs alatt is hiába vártak arra, hogy ha nem megy a játék, akkor legalább a kapussal együtt besodorják a labdát a kapuba. A játékosok csendben elhagyták a zöld gyepet, bementek az öltözőbe, mert mint ahogy a fent említett csapattag nyilatkozta, készülnek a Honvéd elleni hétvégi bajnokira. Mert ők profik.

Igaz viszont, hogy a szurkolók sem a régiek, senki sem küldte ugyanis kapálni az aranylábú gyerekeket, mint hajdanán. A semleges néző meg csak néz elkeseredett szívvel, mert a Fradit lehetett szeretni, lehetett gyűlölni, de most csak szánni lehet.

Mint ahogy az egész magyar labdarúgást. A válogatott Eb-teljesítménye olyan volt, hogy joggal váltott ki őszinte lelkesedést. A kiesés után is lehetett mondani, hogy ilyenek vagyunk, büszke magyarok. Olyan pillanat volt ez, ami egy nemzet életére gyakorolt jelentős pozitív hatást. Most pedig itt állunk a nemzetközi kupák selejtezőiből kihulló három csapattal, nyögvenyelős bajnoki fordulókkal, és még egy évig főhetünk saját levünkben. Dárdai javaslata, hogy nyissák meg az első fordulókban a stadionokat, rendezzenek ingyen meccseket, süket fülekre talált; habár vannak, akik szerint ez kevés lenne, mert napidíjat is kéne fizetni a nézőknek, mint annak idején Athénban a tragédiák közönségének. De a javaslatot elsöpörte az idő szele, vagyis a magyar csapatok kupa(le)szereplése. (Csak a Videoton áll még, az is kérdés, hogy meddig.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!