hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trumppal sokkolt Orbán
Igazinak tűnő műfelháborodások a tusnádfürdői beszéd után

2016. 07. 28.
Kiakadt az ellenzék és gyakorlatilag a teljes magyar ellenzéki sajtó Orbán Viktor Tusnádfürdőn elmondott, Donald Trumpot támogató kijelentésein. A republikánus politikust épphogy csak megválasztották pártja elnökjelöltjévé, programja miatt a Bálványosi Nyári Szabadegyetem szombati zárónapján a magyar miniszterelnök a világ első hivatalban lévő politikusaként tette le mellette a garast. A balliberális sajtó és véleményvezérek szörnyülködnek, pedig valójában semmi rendkívüli nem történt.

„Én nem vagyok Donald Trumpnak a kampányembere, sosem gondoltam volna, hogy valaha is felmerül a fejemben az a gondolat, hogy a kinyílt lehetőségek közül mégiscsak ő volna a jobb Európa és Magyarország számára…” – ezt a sokak számára meglepő kijelentést tette Orbán Viktor Tusványoson a republikánus elnökjelölttel kapcsolatban. A miniszterelnököt elmondása szerint a republikánus elnökaspiráns programjának három, a terrorizmus megfékezésére tett javaslata nyűgözte le annyira, hogy kijelentette: „Aligha tudtam volna jobban megfogalmazni európaiként azt, hogy mire volna szüksége Európának.” Az ellenzéki orientáltságú hírportálok már néhány perccel később, az ellenzéki politikusok pedig órákkal később és azóta is folyamatosan ostorozzák Orbánt a véleményéért. A miniszterelnök az új osztrák kancellárral, Christian Kernnel tartott keddi sajtótájékoztatóján nemcsak megismételte tusnádfürdői véleményét, hanem tovább is ment. Kijelentette, hogy a demokraták külpolitikája rossz Európának, Magyarországnak pedig halálos. Az elmúlt napokban sokszor elhangzott, hogy a kitiltási botrány időszakánál is fagyosabbá válhat a magyar–amerikai viszony, ha Hillary Clinton nyeri a novemberi elnökválasztást. A valódi és álszörnyülködések közepette azonban érdemes visszanézni arra, hogy nem ez az első eset, amikor magyar pártok és politikusok a saját politikai oldaluk amerikai képviselői mellett teszik le a garast.     

Viszony helyett iszony

A liberálisból konzervatívvá lett Fidesz a millennium idején jó kapcsolatot ápolt az Egyesült Államokkal. Orbán Viktor miniszterelnököt 1998 októberében még fogadta Bill Clinton elnök, az utána hatalomra jutó republikánus George W. Bush pedig természetes szövetségese volt Orbánéknak. A rendszerváltás óta kifejezetten jónak mondható magyar–amerikai viszony akkor mérgesedett el, amikor 2001 őszén a magyar kormány úgy döntött: a szinte biztos befutónak számító amerikai F–16-osok helyett svéd Gripeneket vásárol, ami miatt az amerikaiak megorroltak Orbánékra. Tetézte a helyzetet, hogy a magyar kormány nem határolódott el a 2001-es terrortámadás nyomán a globalista amerikai politika felelősségét emlegető Csurka István MIÉP-elnök szavaitól (pontosabban Martonyi János külügyminiszter határolódott el és nem személyesen a miniszterelnök). A Magyar Rádió Fidesz által támogatott elnöke, Kondor Katalin pedig a Bush család jó barátját, Nancy Goodman Brinker nagykövetet sértette vérig kijelentéseivel. Az ország és benne a Fidesz amerikai kapcsolatai ezzel az első Orbán-kormány idejének végére lefagytak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!