hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Időzített bombák európában
Hadviselés a kereszténység ellen

2016. 07. 28.
Lassan nem telhet el nap iszlám terrorizmushoz vagy bevándorlókhoz köthető merényletekről szóló hírek nélkül. Péntektől keddig három olyan terrorakció is történt, amelyért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, és amelyek óriási megoldandó probléma elé állítják a rendvédelmi szerveket – ezeket ugyanis mind olyan radikalizálódott fiatalok követték el, akik a klasszikus terror-elhárítási módszerekkel nehezen vagy egyáltalán nem voltak kiszűrhetők. A politikusok egy része óvatosságra int, mások viszont radikális lépéseket követelnek – az Europol szerint pedig akár több száz hasonló „külföldi harcos” is lehet már Európa területén.

Kedden reggel egy normandiai templomban két tizenéves francia fiatal egy papot és két apácát ejtett túszul. Mire a rendőröknek sikerült lelőniük a túszejtőket, azok elvágták a 85 éves Jacques Hamel atya torkát – a Daily Mail információi szerint le is fejezték az idős papot. A két túszejtő egy szintén idős férfit arra kényszerített, hogy mobiltelefonnal lefilmezze, ahogy a papot az oltár elé térdeltették, majd brutálisan meggyilkolták. Ezután őt is súlyosan megsebesítették a nyakán, a karján és a hátán. A médiában Guy néven említett 87 éves férfi úgy menekült meg, hogy a késelés után halottnak tettette magát. Felesége sértetlen maradt. Ezt követően a gyilkosok a jelen lévő apácákat túszul ejtve próbáltak elmenekülni. Az egyik apáca, akinek sikerült kiszabadulnia, elmondta, hogy a terroristák a pap holtteste fölött még egy rövid, arab nyelvű prédikációt is videóra vettek, mielőtt „Allahu Akbar” kiáltásokkal kirontottak a templomból. Ezt követően a rendőrök lelőtték őket. Az idős pap csak helyettesítette a helyben szolgáló, éppen szabadságát töltő lelkészt.

Az egyik elkövető, a 19 éves Adel Kermiche korábban már a hatóságok látókörébe került, ugyanis egy szíriai lázadó csoporthoz próbált csatlakozni. A rendőrség viszont óvadék ellenében szabadlábra helyezte úgy, hogy semmi nem gátolta a szabad járás-kelésben, bár egy bokára helyezett nyomkövetővel követték a mozgását. A nyomkövetőt azonban naponta néhány órára kikapcsolták, ebben az időben történt a terrortámadás is. A tinédzser a Guardian szerint „ketyegő időzített bomba volt”, ugyanis mindenki tudta róla, hogy egyre radikálisabb nézeteket vall. Mégsem vette komolyan senki azt a fenyegetőzését, amelyet többször is megismételt, hogy egy templomot akar megtámadni. A másik elkövetőt Abdel Malik P.-ként azonosították, és lapzártánkig annyit közöltek róla, hogy a franciaországi Aix-les-Bains-ben élt a francia Alpokban. Az üggyel kapcsolatban szerdán egy harmadik személyt is őrizetbe vettek, és razziát tartottak Abdel Malik P. városában. A párizsi főügyész elmondása szerint a terroristák egy alufóliába csomagolt konyhai időzítőórával felszerelt álrobbanóövet, egy álfegyverekkel teli hátizsákot és három kést vittek magukkal a támadáskor.

Az eseményre reagáló francia államfő, François Hollande szerint „Franciaország hadban áll” az Iszlám Állammal, amely vállalta a felelősséget a terrorakcióért. Ez volt az Iszlám Állam első olyan terrortámadása, amely vallási célpont ellen történt Nyugat-Európában. Nicolas Sarkozy a francia választási kampányra készülve már egyenesen arra utalt, hogy „mindent megtesznek, hogy vallási háborút robbantsanak ki”. Eközben a párizsi rendőrszakszervezet helyettes vezetője, Frédéric Lagache megállapította: hiba volt házi őrizetbe helyezni egy terrorista kapcsolatokkal vádolt, tárgyalásra váró személyt. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!