hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A riói olimpia és az orosz doppingbotrány
Bugyog fel a mélyből a szenny

2016. 07. 28.
Megosztotta a sportvilágot a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése, miszerint nem zárják ki Oroszországot a riói olimpiáról annak ellenére sem, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek a 2014-es szocsi téli játékokról lefolytatott vizsgálata szerint állami szintről – szinte krimibe illő módszerekkel – irányították nemcsak a doppingolást, hanem a dopping­ellenőrzéseket is.

A 2010-es kanadai téli olimpián az orosz csapat 15 érmet gyűjtve a hatodik helyen végzett az éremtáblázaton. Négy évvel később Szocsiban azonban már ők lettek a legeredményesebb nemzet, összesen 33 éremmel (amiből 13 arany volt). A formajavulás távolról sem a hazai pályának köszönhető, legalábbis a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által a napokban nyilvánosságra hozott 97 oldalas jelentés szerint. A „nyomozást” vezető Richard McLaren (képünkön) kanadai jogászprofesszor szerint számos bizonyíték alapján ki lehet jelenteni, hogy az orosz sportminisztérium irányította, ellenőrizte és felügyelte a doppingminták manipulációját, és ebben részt vett a belföldi titkosszolgálat, illetve az élsportolók edzőcentruma is. A vizsgálat során elsőszámú forrásuk az a Grigorij Rodcsenkov volt, aki a korábban felfüggesztett moszkvai doppinglaboratóriumot vezette, ám ezenkívül több ezer adatot értékeltek ki, és kitörölt adatokat is helyreállítottak. Rodcsenkov – aki időközben az Egyesült Államokba költözött, mert veszélyben érezte az életét – többek között olyan részletekről is beszélt a jelentés készítőinek, hogy az orosz titkosszolgálatok miként cserélték ki a sportolók mintáit, illetve hogy ő személyesen készített olyan szert, amelyet a férfi sportolók whiskyjébe és a nők martinijébe kevertek bele.

A WADA-jelentés rámutatott: a moszkvai és a szocsi laborban 2012 és 2015 között legalább 643 pozitív doppingminta „tűnt el” és lett később negatív. A meghamisított minták mintegy 30 sportágat érintenek, 139 esetben atlétákat, 117 esetben pedig súlyemelőket. A vádak szerint több orosz sportoló is doppinggal szerzett aranyérmet Szocsiban, és 15 orosz dobogós használhatott tiltott szereket.

A McLaren-vizsgálóbizottság szerint rendszeres gyakorlat volt, hogy az orosz sportolók által leadott mintákat tesztelés előtt egy, a biztonsági kamerák látókörén kívül eső résen („egérlyukon”) keresztül kijuttatták a laboratórium helyiségéből, majd egy magát csatornajavító munkásnak álcázó ügynök elvitte azokat. Az eltűnt vizeletet vagy vért a korábban levett tiszta mintával helyettesítették, így azokat tesztelték. A vádak szerint a politikai vezetés döntötte el, hogy melyik sportoló mintája maradjon negatív a teljesítményfokozó szerek használata ellenére is.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!