hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 11.02. (XXI/44) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Deep state – A duális hatalom működése

Bár sokan csak összeesküvés-elméletnek tartják, szakértők és politikusok sora véli úgy, hogy létezik egy úgynevezett háttérhatalom, amely évtizedek óta meghatározza az Egyesült Államok bel- és külpolitikáját. (2017. 11.02.)

A nyitott dosszié

Hiába hoztak nyilvánosságra egy sor titkosított dokumen­tumot, továbbra sem derült ki, kik állhatnak John F. Kennedy meggyilkolásának a hátterében. A merénylet körül rengeteg a rejtély.

Kennedy beszéde a titkos társaságokról

John F. Kennedy meggyil­ko­lásával kapcsolatban rendszeresen felteszik a klasszikus nyomozói kérdést: „Kinek állhatott érdekében?” A lista hosszú, és ehhez önkéntelenül a néhai elnök is hozzá­járult egy 1961-es beszédével, amelyben „titkos társaságok” működésére és egy „hatalmas, könyörtelen összeesküvésre” utalt.

Belföld

Magyar baloldal: MSZP nélkül?

Nem kizárt, hogy 2018-ban sok mindent újra kell tanulnunk, amit a magyar politikai életről tudunk, még akkor is, ha a közvélemény-kutatásokat 2006 augusztusa (!) óta megszakítás nélkül toronymagasan vezető Fidesz győzelméhez most sem fér kétség. Ennek ellenére a 2018-as választás a legizgalmasabb lehet a Fidesz eddigi utolsó vereségét és egyben az MSZP minden bizonnyal legutolsó győzelmét hozó 2006-os voksolás óta.

A nagy visszatérés

A milliárdos botrányok ellenére sem ment a lecsóba, sőt, a kormány és a Fidesz is vele kötött megállapodást. Mit tud Farkas Flórián, ami ennyire felértékeli a választáshoz közeledve?

Az üldözési mánia ellen

Kell a távlat, kell az, hogy mondjuk, egy helikopterről nézzünk le Magyarországra. Kell, hogy nekünk néha térkép legyen e táj, kell, hogy áttekintsük a helyzetet. Különben csak a közvetlenül mellettünk lévő dolgokat látjuk. Ilyen messze röptető eszköz lehet egy zseniális író kiváló regénye, amelyen elgondolkozva friss levegőt szívhatunk a magasban. A mű kiragadhat minket a hétköznapi gyűlölködésekből és viszályokból, így nyugodtabban nézhetünk körül.

Hit és értékek

100 éve halt meg Lenin, a vörös terror atyja

A 20. századi diktátorok közül alighanem Lenin élete a legtalányosabb. A modern kori terrorizmus atyja, a koncentrációs táborok kitervelője, fizetett német ügynök volt, de milliók szemében továbbra is jóságos és bölcs nagyapó, akinek mauzóleumánál állandó sor kígyózik. (2017. 11.02.)

100 éves a Balfour-nyilatkozat

Félelem, háború és blöff – ezek vették rá a Brit Birodalmat, hogy modern Círuszként újra otthon ígérjen a zsidóknak őseik bibliai földjén. A már csak pislákoló cionista tüzet föllobbantó diplomáciai csoda egy kitartó tudós szívében, a dohányfüstös kabinet üléstermében és az európai lövészárkokban született 1917. november 2-án.

HÁTTÉR

„Ehhez a munkához nagyon szeretni kell az iskolámat”

„Negyvenkét évet eufóriában töltöttem el, máig boldoggá tesz, hogy taníthattam, de az igazgatás hiányzik a legkevésbé”– mondja Hámori Veronika. A legendás matematikatanár, az idei Príma Primissima díj egyik jelöltje 15 évig volt a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója.

Hétköznapi ragadozók, hétköznapi áldozatok

A filmipari szexbotránysorozat nem állt meg Holly­woodnál. Az ügyben a színészvilág mellett számtalan civil jelezte, hogy érte már szexuális zaklatás. Mekkora a baj?

Robotinterjú - Új szelek fújnak a HR-iparágban

A hosszú és stresszes állásinterjú a legtöbb munkavállaló és HR-es rémálma. Jacky Hazan  izraeli székhelyű cége, az Intervyo, virtuális alapú interjúzással forradalmasítja a toborzást. A budapesti HR-Festen beszélgettünk vele.

Fiatal lány támogatót keres

A Puncs.hu alapítói szerint a sugarbabyk és sugardaddyk kapcsolata bár eltér a megszokottól, nem minősíthető prostitúciónak. Ám az oldal ellenzői – konzervatív keresztényektől liberális feministákig – úgy vélik, ez egyszerűen nem igaz.

„A nőket prostituáltaknak kiáltotta ki a kommunista propaganda”

Furcsa késéssel, közel három évtizeddel a rendszerváltás után bontakozott ki érdemi történészszakmai vita az 1956-os forradalom jellegéről és az abban résztvevők motivációiról. Ennek a vitának lendületet adott a tavalyi 56-os emlékév, amelyről néhány hete Békés Mártonnal, a Terror Háza kutatási igazgatójával beszélgettünk (A háború kellős közepén vagyunk. Hetek, 2017. október 13.), majd a Tóth Ilona perét máig kísérő vitákkal foglalkoztunk (Kitalált gyilkosság? Hetek, 2017. október 20.). Most Földváryné Kiss Rékával, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökével, a kö­vet­ke­ző cikkünkben pedig Eörsi Lászlóval, az ’56-os Intézet munkatársával köz­lünk párhuzamos interjút 1956 női forradalmárainak sorsáról és mai megítéléséről.

„Az érvek kevésbé érvényesülnek”

A legtöbb vád, ami Önt publikációinak hitelességével kapcsolatban éri, az, hogy a Kádár–rendszerben keletkezett dokumentumokat, periratokat használja forrásként. Ezek pedig egy hazug hatalom torz tükreiként működhetnek. Annak ellenére, hogy édesapja, Eörsi István révén, akit szintén bebörtönöztek ’56-ban, erős családi kötődése van a forradalomhoz, több ponton különösen kritikusan viszonyul az emlékezetből megírt művekhez, és ebből a szempontból nem kivétel édesapja börtönmemoárja sem.

A horror apostola

Az idén hetvenéves Stephen Kingnek döntő hatása volt abban, hogy a horror kitört a rétegirodalomból, és ma már olvasók millióihoz jut el. Világszerte rengeteg író vallja, hogy pont az ő hatá­sára fordult az írás felé.

KÁVÉSZÜNET

A sikeres oktatás receptje

„Az oktatói munka sikere kettőn múlik: a diákon és a tanáron” – mondta egyszer Reiman István híres matematikus, egyetemi tanár. Jelenleg a nemzetközi felmérések minden eddiginél több bizonyítékot szolgáltatnak arra, mennyire fontos a tanulók és az oktatók együttműködése.

Börzsöny kilátással

A tél beállta előtti utolsó napsugarak begyűjtésére még novemberben is lehet esély. Nincs is más dolgunk, csak kövessük az időjárás-előrejelzést, és célozzuk meg a napsütéses napokat. Pakoljunk be egy napi hideg élelmet, húzzunk bakancsot, és irány az erdő!
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!