hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar baloldal: MSZP nélkül?

2017. 12. 01.
Nem kizárt, hogy 2018-ban sok mindent újra kell tanulnunk, amit a magyar politikai életről tudunk, még akkor is, ha a közvélemény-kutatásokat 2006 augusztusa (!) óta megszakítás nélkül toronymagasan vezető Fidesz győzelméhez most sem fér kétség. Ennek ellenére a 2018-as választás a legizgalmasabb lehet a Fidesz eddigi utolsó vereségét és egyben az MSZP minden bizonnyal legutolsó győzelmét hozó 2006-os voksolás óta.

Az izgalmak oka, hogy több évtizedes status quo látszik felborulni ellenzéki oldalon: a szocialisták hónapok óta tapasztalható gyengülése a választási részvételüket biztosra ígérő szavazók körében 10 százalék közelébe, vagy az alá lökte az MSZP-t – az ősz eleje óta alig akadt közvélemény-kutató, amely a legnagyobb ellenzéki párt címért folytatott versenyt döntetlenre hozta volna ki a szocialisták és a Jobbik között; utóbbi a mérések szerint másfél-kétszer annyi szavazót tudhat maga mögött, mint az országot 12 éven át kormányzó MSZP.

Ennél is meglepőbb azonban, hogy a Nézőpont Intézet legutóbbi mérése szerint az MSZP támogatottsága a teljes népesség körében 5 százalékra süllyedt (ez a Nézőpont becslése szerint 10 százalékos listás eredményt jelentene, szemben a Fidesz 44, a Jobbik 19, a DK 8 és az LMP 7 százalékával).

Ez annak fényében meglepő, minthogy a Publicus Intézet kutatása szerint egyszerre növekedett a Fidesz támogatói és a kormányváltást akarók száma: az intézetnél (amely egyébként még mindig döntetlenre hozza az MSZP–Jobbik-meccset) a Fidesz támogatóinak aránya a teljes népesség körében 25-ről 26 százalékra nőtt szeptember és október között, ám a kormányváltást akaró választók aránya tavaly novemberhez képest jelentősen, 39-ről 54 százalékra emelkedett. Ennél is érdekesebb, hogy a bizonytalan szavazók 58 százaléka váltana kormányt, míg csupán 13 százalékuk szeretné, ha Orbán Viktor maradna Magyarország miniszterelnöke.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!