hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„A nőket prostituáltaknak kiáltotta ki a kommunista propaganda”

2017. 12. 01.
Furcsa késéssel, közel három évtizeddel a rendszerváltás után bontakozott ki érdemi történészszakmai vita az 1956-os forradalom jellegéről és az abban résztvevők motivációiról. Ennek a vitának lendületet adott a tavalyi 56-os emlékév, amelyről néhány hete Békés Mártonnal, a Terror Háza kutatási igazgatójával beszélgettünk (A háború kellős közepén vagyunk. Hetek, 2017. október 13.), majd a Tóth Ilona perét máig kísérő vitákkal foglalkoztunk (Kitalált gyilkosság? Hetek, 2017. október 20.). Most Földváryné Kiss Rékával, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökével, a kö­vet­ke­ző cikkünkben pedig Eörsi Lászlóval, az ’56-os Intézet munkatársával köz­lünk párhuzamos interjút 1956 női forradalmárainak sorsáról és mai megítéléséről.

Tóth Ilona orvostanhallgató az 1956-os forradalom kultikus nőalakjává vált a rendszerváltás után. A másik öt kivégzett nőről: Havrilla Béláné Sticker Katalinról, Angyal Józsefné Friedl Valériáról, Bakos Gyuláné Salabert Erzsébetről, Magori Máriáról, Mányi Erzsébetről nem sokat tudunk, pedig ők is ugyanúgy a forradalom mártírjai, ahogyan Tóth Ilona. Miért feledkezik meg a történelmi emlékezet róluk?

– Tóth Ilona orvostanhallgató pere a súlyos legitimációs válsággal küzdő Kádár-kormány számára rendkívül fontos, egyben szimbolikus is volt. Ez egy korai per, ez volt a megtorlás első és egyetlen kirakatpere.

A vád szerint a 24 éves orvostanhallgató hivatásával visszaélve brutálisan meggyilkolt egy ártatlan embert. A forrásokat elemezve kijelenthetjük: ez a vád (a vádlottak beismerő vallomásai el­le­nére) nem áll meg, de az eljárásnak nem is az igazság kiderítése volt a célja. A hatalom szempontjából ugyanis ennek a pernek volt egy nagyon fontos kulcsüzenete. Demonstrálni kellett, hogy a forradalom valójában aljas volt és bestiális, ezért elkerülhetetlen volt a szovjet tankok behívása és az „ellenforradalom leverése”. Ennek bizonyításához a valóság meghamisításától sem riadt vissza a hatalom.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!