hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az üldözési mánia ellen

2017. 12. 01.
Kell a távlat, kell az, hogy mondjuk, egy helikopterről nézzünk le Magyarországra. Kell, hogy nekünk néha térkép legyen e táj, kell, hogy áttekintsük a helyzetet. Különben csak a közvetlenül mellettünk lévő dolgokat látjuk. Ilyen messze röptető eszköz lehet egy zseniális író kiváló regénye, amelyen elgondolkozva friss levegőt szívhatunk a magasban. A mű kiragadhat minket a hétköznapi gyűlölködésekből és viszályokból, így nyugodtabban nézhetünk körül.

Több ilyen mű van. Nézzünk ezek közül egyet. Nézzük Stendhalt és a Vörös és fehért, világos és izgalmas könyv, messze a mi korunktól. A bankárfiú története a kor képe is egyben. Napóleon és a restauráció után jött Lajos Fülöp kora. Illés Endre, a fordító, az utószóban a pénz után vadul tülekedő bankárkirályságként írja le ezt az időszakot, tőzsdéző miniszterekkel, aljas szolgákkal és korrupt választásokkal. Lucien Leuwen, a főhős, miután elege lesz a vidéki katonaéletből, visszamegy Párizsba, és apja érdeklődésére közli, hogy inkább miniszteri titkár szeretne lenni és nem katona. Ekkor a szimpatikus és életszerető bankár meglepő kérdést tesz fel neki: „Itt csak egyetlen nehézséget látok, beválsz-e csirkefogónak?”

Mert az nem okoz nehézséget, hogy államtitkárt csináljon fiából, de ismeri annak túlságosan aggályos természetét. Lucien megkérdezi apját: „Mit kívánsz, mi legyek?” Az apa válasza: „Csirkefogó… vagyis politikus… mindazok, akik az embereket vezették, súrolták valamiképp a gazságot.” A lehetséges nehézségeket próbálja fia előtt provokatívan érzékeltetni. Lucien dönt, apja segíti, és miniszteri titkárként végigküzd egy választást , amelyben igyekezik rendes gazfickóvá válni, de nem megy neki, és ebből is elege lesz. The end.

Felrepültünk a magasba. A teljes élményhez természetesen az egész regényt érdemes elolvasni. Mit látunk ezután?  A legfontosabb: a politika már régen is veszélyes üzem volt, gazsághoz közeli. Ma Magyarországot az ellenzék és köre úgy mutatja be, hogy az ember azt érzi, alig volt ennél sötétebb kor. Egy példa: az október 23-a előtti szombati Népszavában Donáth László evangélikus lelkész mondja a mai kormányzatról:  „Hogy gonosz, hogy elvetemült, hogy ember- és istenellenes? Az igaz.” Ilyen jelzőket legfeljebb a sztálini-hitleri típusú rendszerek érdemelnek, amiről ma Magyarországon szó sincs. Másik példa. Bokros Lajos kifakad a Facebookon: „Ma, a reformáció ötszázadik évfordulóján megláttuk a pusztító utálatosságot … Ott állt, noha nem a szent helyen, hanem csak a Papp László Sportarénában…Megláttuk az Antikrisztust, aki lábbal tiporja a katolikus egyetemesség és a keresztény emberi szolidaritás alapvető értékeit.” Orbán Viktor Sportarénában elmondott beszé­déről van szó, a reformáció 500. születésnapja alkalmából. Ebben Orbán Viktor kormánya kötelességének nevezte „a kereszténységből kisarjadt létformák”, az emberi méltóság, a család, a nemzet és a hitbéli közösségek megvédését. Ez lenne az antikrisztusi magatartás? Valami nincs rendben itt. Donáth és Bokros rémeket lát. Fellapozhatnák Stendhalt. Üldözési mániájuk sajnos nem egyedi eset, enyhébb formái általánosan elterjedtek ellenzéki oldalon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!