hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fiatal lány támogatót keres
Tízezren tiltakoznak a Puncs.hu ellen

2017. 11. 02.
A Puncs.hu alapítói szerint a sugarbabyk és sugardaddyk kapcsolata bár eltér a megszokottól, nem minősíthető prostitúciónak. Ám az oldal ellenzői – konzervatív keresztényektől liberális feministákig – úgy vélik, ez egyszerűen nem igaz.

A társkereső oldalak új generációja a luxust és csillogást kereső fiatal lányoknak (vagy fiúknak) megtalálta a gyors megoldást egy idősebb, de annál gazdagabb partner személyében. A hirdetésben szerepel, hogy ez mindkét fél részére win-win szituáció: a fiatal anyagi támogatást kap tanulmányaihoz, a „mecénása” pedig romantikus társaságot. Az Amerikából Európába gyűrűző jelenségnek a tengerentúlon már nagy irodalma van. A sugar-jelenség szakértői szerint a sugarbaby és a prostituált közötti különbség az, hogy míg a szexmunkás szexet árul, addig a „cukros babáknál” a szexuális kapcsolat megtörténhet a kapcsolat részeként, de nincs garantálva. A sugardaddyk nem is a szexért, hanem a kellemes időtöltésért fizetnek. Ez elméletben, ha szépnek nem is, de jogtisztának hangzik.

A Puncs.hu létéről az átlagember először a köztereken megjelenő plakátokról értesült. A felületen egy dekoratív fiatal nő látható, aki „csak menő pasikkal randizik”. Bereczki Enikő blogger és ifjúság szakértő elsők között írt a témáról (Bereczki Enikő-Sebestyén István: Sugar Babyk és Sugar Daddyk. Hetek, 2017. március 17.). A szak­értő szerint ennél a reklámnál nincs lejjebb, egyszerre tárgyiasítja a nőket és bizonytalanítja el a férfiakat. A blogger szerint az oldal tevékenysége kimeríti a kerítés és prostitúció elősegítésének büntetőjogi tényállását, ezért egyértelműen be kellene tiltani.     

A CitizenGo konzervatív lobbicsoport az oldal betiltása és plakátjai leszedése érdekében tízezer aláírást gyűjtött össze. Az elkészült petíciót Pintér Sándor belügyminiszternek és Székely László ombudsmannak címezték. Pintértől azt követeli a csoport, hogy szüntesse meg a portált, és szedesse le a plakátokat. A belügyminiszternek semmilyen jogi kötelezettsége sincs eleget tenni a kérésnek, főként azért, mert egy más olvasatban egy működő vállalkozást lehetetlenítene el mindenféle bírósági döntés nélkül. A Belügyminisztérium lapzártánkig nem válaszolt az ügyben, hogy kívánnak-e bármilyen lépést tenni az oldal megszüntetése érdekében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!