hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Börzsöny kilátással

2017. 12. 01.
A tél beállta előtti utolsó napsugarak begyűjtésére még novemberben is lehet esély. Nincs is más dolgunk, csak kövessük az időjárás-előrejelzést, és célozzuk meg a napsütéses napokat. Pakoljunk be egy napi hideg élelmet, húzzunk bakancsot, és irány az erdő!

Budapesttől egy órányi autózásra számos lehetőség kínálkozik. A Királyrét népszerű úti cél a Börzsönyben. Ez abból is látszik, hogy amint közeledünk a célponthoz, egyre több autó sorakozik az út mentén. Az interneten található, egész napos 1000 Ft-os parkolási díjat ősszel 1500 Ft-ra emelték. Egy, az úton álló nagyobb autó jelzi, hol vehetünk parkolójegyet – kicsit kelet-európai megoldás, de működik.

Innen még hosszabb út vezet a Cseresznyefa parkolóig, ahol már ténylegesen búcsút vehetünk az autó adta kényelemtől. A Királyrétről számos túraútvonal indul – könnyebbek és nehezebbek. A mi választásunk a Csóványos-kilátóhoz vezető útra esik. 938 méteres magasságával a Csóványos a Börzsöny legmagasabb csúcsa, bár magyar viszonylatban ezzel csak a 20. a sorban. A nemzetközi ranglistát most hagyjuk, elég annyi, hogy megmászni ezt is bőven elég.

A túrát iskolás gyerekekkel már meg lehet tenni, közben mehet is a környezetóra. Így például élőben lehet tanulmányozni, milyen messze is van a cserjeszint a lombkoronaszinttől. De kézműveskedéshez is érdemes makkot, tobozt, színes leveleket gyűjteni. Félúton, a nagy-hideg-hegyi turistaháznál lehet megpihenni. Kell is, mert a sífelvonó alatt vezető út igencsak meredek. Étkezésre is van itt lehetőség, meg egy kis napozásra a teraszon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!