hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2018. 01.05. (XXII/1) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Amit az iráni tüntetéssorozatról tudni kell

Sokan reménykednek abban, hogy az iráni nép végre elzavarja az 1979-es forradalom óta regnáló kegyetlen rezsimet. Az utcai összecsapások könnyen lángba boríthatják az egész Közel-Keletet.

Bojkott internacionálé

Mi a közös egy norvég kisváros polgármesterében egy új-zélandi popénekesnőben és az amerikai mennonita püspökökben?

1968 – Az év, amely megrontotta a világot

1968 egyszerre jelent egy politikai filozófiát, anarchista lázadást, a generációk közötti konfliktust, a tradíciók elleni lázadást, a szexforradalmat. A mai napig kérdés, hogy hogyan változtatta meg egy mindössze öt hétig tartó sztrájkhullám az európai gondolkodást.

Harc az identitásért?

Dél-Tirol autonóm státusza sokak számára sikertörténet, viszont az év végi fejlemények rámutattak arra, hogy az uniós kisebbségpolitikában változásra lesz szükség 2018-ban.

Belföld

Indul a választási év Magyarországon

Orbán Viktor szerint a 2018-as év tétje európai és keresztény identitásunk megvédése; a Fidesz frakcióvezetője szerint Soros György a kampány központi szereplője marad.

Hit és értékek

A nagy király és városa

Hányszor járt Jézus Jeruzsálemben? Erre a kérdésre nem tudjuk a pontos választ, de az evangéliumok alapján egyértelmű, hogy a Megváltót nagyon mély, intenzív kapcsolat fűzi a városhoz, amelynek a sorsát, jövőjét mindig a szívén viselte.

HÁTTÉR

Anya, gyerek, munka – Hogyan változnak a női szerepek?

A kelet-közép-európaiak továbbra is sokkal tradicionálisabban ítélik meg a női és férfi szerepeket, mint a Nyugaton élők. Szakértők szerint ez a fő oka annak, hogy hazánk egyike azon országoknak, ahol a legalacsonyabb a 3 év alatti gyermeket nevelő nők foglalkoztatottsága.

Beszélgetés a 100 éves Bakó Ferenccel

Naponta 6000 lépest gyalogol, mandolinon játszik, és aktív az online közösségi oldalakon. A századik születésnapját nemrégiben ünneplő Bakó Ferenc nyugdíjba vonulásakor megfogadta: addig nem hal meg, amíg a befizetett nyugdíjjárulékát az állam vissza nem fizeti neki. Már bőven nyerésben van.

Az internet teste

Egymillió kilométernyi optikai kábelt fektettek le eddig a tengerfenékre, ezeken keresztül fut át adataink 99 százaléka,a Facebook-poszttól kezdve a banki utalásokig. Mégpedig kevesebb idő alatt, mint ahogy lenyomjuk az enter gombot.

Bitcoin 2018: folytatódik az aranyláz?

A legutóbbi Bitcoin írásom (Kripto aranyláz. Hetek, 2017. október 20.) óta az árfolyam két hónap alatt majdnem A háromszorosára ment fel, majd az év utolsó hetében meredeken csökkent, de az egész évet tekintve így is rendkívüli növekedést ért el a kriptovaluta. Sokan kérdezik, vajon mi ez a sztori? Normális, amit látunk? Mi várható 2018-ban? BEFektessük a pénzünket vagy ne? fektessük be? Ezekre a kérdésekre keresem én is a választ.

Feltámasztott családi hagyomány

Több mint száz éven keresztül létezett a Thuróczy Testvérek cserépkályhagyártó manufaktúrája, amely 1970-ben szűnt meg. A vállalkozást Harmath Mihály keramikus formatervező élesztette újjá.

A Szamos-parti Wallenberg

„Égő fáklya volt a verem előtt, egy farkas­ver­mekkel teli világban” – Reményik Sándor költő így jellemezte Járosi Andor evangélikus lelkészt, aki a 20. század legsötétebb éveiben állt ki az evan­gélium igazsága mellett a nácikkal szemben.

„Szabadulj meg a zsidós vonásoktól”

Szécsi Noémi író nemcsak kiváló történelmi regényeivel örvendezteti meg olvasóit, hanem hiánypótló kultúr- és művelődéstörténeti munkáival is.

KÁVÉSZÜNET

Élet a Fehér Házon túl

A leköszönő amerikai elnökök rohamosan növekvő bevételei és fényűző életmódjuk olykor már a saját pártjukon belül is kritikai hangokat váltanak ki.

Horvátország télen is menő

Ha azt gondolnánk, hogy decem­ber utolsó hetében vége a ka­­- rácsonyi vásárnak és az ad­ven­ti hangulatnak, tévedünk. Legalábbis a délnyugati szom­szédoknál, ahol a pra­voszláv karácsony január 7-ig tart, így az év első hetében átruccan­hatunk akár egy kis „utókará­- cso­nyo­zásra” is. Mi meg sem álltunk (a határ kivételével) Varasdig, de igazából Zágráb volt a fő úti cél.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!