hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Harc az identitásért?
Kisebbségi politika Európában

2018. 02. 01.
Dél-Tirol autonóm státusza sokak számára sikertörténet, viszont az év végi fejlemények rámutattak arra, hogy az uniós kisebbségpolitikában változásra lesz szükség 2018-ban.

 

Az osztrák kormány még 2017 decemberében jelentette be, hogy 2018 elejétől (legkésőbb 2019-től) osztrák állampolgárságot adna Olaszország Trentino-Alto Adige tartomány német és ladin ajkú lakosainak. Emellett a dél-tiroli sportolóknak engedélyezné az osztrák nemzeti csapatokban való indulást. Trentino-Alto Adige (Dél-Tirol) egy észak-olasz autonóm régió. Két megyéből áll, Trento autonóm megyéből (Trentino) és Bolzano autonóm megyéből. A zömében németek lakta területet 1919-es Saint Germain-en-Laye-i szerződés eredményeként csatolták Olaszországhoz. Olaszország a második világháború végéig próbálta elolaszosítani a régiót, sikertelenül. Az erőszakos „integráció” Mussolini idején volt a legkeményebb, a fasiszta rendszer bukását követően viszont széleskörű autonómiával ruházták fel a térséget.

Az új osztrák kormány elképzelése hatalmas felháborodást váltott ki Európa-szerte: az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani egyenesen az Öexit (osztrák kiválás az Európai Unióból) előszobájának tartja a kezdeményezést, mivel szerinte semmi reális alapja nincs osztrák útlevelet adni azoknak, akik Olaszországban élnek. Kurz koalíciós partnere, az FPÖ-s Strache úgy véli, hogy a kritikus hangokkal szemben ők továbbra is pro-európai politikát folytatnak. Strache-nak egyébként régi vesszőparipája Dél-Tirol kérdésének újbóli napirendre tűzése. Ő már 2016-ban azt nyilatkozta, hogy Dél-Tirolnak meg kell adni az önrendelkezés lehetőségét, azaz a döntés jogát Olaszországhoz vagy Ausztriához való tartozásról.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!