hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Anya, gyerek, munka – Hogyan változnak a női szerepek?

2018. 01. 04.
A kelet-közép-európaiak továbbra is sokkal tradicionálisabban ítélik meg a női és férfi szerepeket, mint a Nyugaton élők. Szakértők szerint ez a fő oka annak, hogy hazánk egyike azon országoknak, ahol a legalacsonyabb a 3 év alatti gyermeket nevelő nők foglalkoztatottsága.

„Az utóbbi években számos kormányzati intézkedés született azért, hogy az anyaság és a munka könnyebben összeegyeztethető legyen – nem véletlen, hogy a családtámogatások java munkavállaláshoz kötődik. Ennek ellenére a kisgyerekes anyák foglalkoztatottsága régiós viszonylatban is nálunk az egyik legalacsonyabb” – mondta el lapunknak Makay Zsuzsanna, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos munkatársa, a Korfa című tematikus kiadvány szerzője.

Emlékeztetett többek közt a gyed extra 2014-es bevezetésére, amely lehetővé tette a gyed melletti munkavállalást. Emellett jogszabály kötelezi a munkaadókat arra is, hogy a kisgyermekes nők kérésükre részmunkaidőben dolgozhassanak. Ezzel együtt a részmunkaidős foglalkoztatás nálunk általában véve is az egyik legalacsonyabb, 8 százalék, míg az uniós átlag 32 százalék.

Ennek egyik oka, hogy máig elenyésző a részmunkaidős lehetőségek száma. Másrészt a kutatások azt mutatják, hogy az elmúlt 30 évben érdemben nem változott a kisgyermekes anyák munkavállalásának társadalmi megítélése. Lényegében korra és nemre való tekintet nélkül a többségi álláspont máig az, hogy mind a családnak, mind a kisgyermeknek árt, ha az anya dolgozik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!