hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Élet a Fehér Házon túl
Miből élnek a volt amerikai elnökök?

2018. 02. 01.
A leköszönő amerikai elnökök rohamosan növekvő bevételei és fényűző életmódjuk olykor már a saját pártjukon belül is kritikai hangokat váltanak ki.

 

Elizabeth Warren, massachusettsi demokrata szenátor is felhördült, amikor értesült az Obama készülő memoárja terjesztéséért felajánlott rekordösszegről, az előadásain bezsebelt pénzekről és a luxusnyaralásáról Tahitin. Nem volt ez mindig így Amerika történetében.

Az USA első elnökei többségében jómódúak voltak, sokan közülük mezőgazdasági spekulációkból tettek szert nagyobb vagyonra. Voltak közöttük olyanok is, akik még az elnöki fizetésre sem tartottak igényt, mint a legelső elnök, George Washington. Egészen 1958-ig nem létezett elnöki nyugdíjazás, így minden exelnök a saját lábán kellett, hogy megálljon. Harry S. Truman (elnöksége: 1945–1953) egyszerű vidéki fiúból lett Amerika első számú embere, nem voltak megtakarításai. Miután lejárt a mandátuma, csekély összegű nyugdíjat kapott még az első világháborúban teljesített katonai szolgálatáért, helyzetét nehezítette az elnöksége végén felvett hitel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!