hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bojkott internacionálé
Kik tartják apartheid államnak Izraelt?

2018. 01. 04.
Mi a közös egy norvég kisváros polgármesterében egy új-zélandi popénekesnőben és az amerikai mennonita püspökökben?

A fenti kérdésre három betűvel lehet felelni: BDS. Ugyanis mind támogatják az Izrael elleni bojkott, tőkekivonás és szankciók (Boycott, Divestment, Sanctions – BDS) mozgalmat, amely a „palesztin földek megszállásával” és „apartheid-rendszer” fenntartásával vádolja a zsidó államot. Bár Izrael – nem teljesen alaptalanul – arra hivatkozik, hogy kormányzati szinten, például Németországban csökkent a BDS-mozgalom támogatottsága, a civil szférában, az oktatási és akadémiai intézményekben, valamint a művészeti világban mégis egyre többen hallgatnak az Izrael-ellenes aktivisták felhívásaira.

„Győztes évnek” nevezte az Izraellel szemben „digitális ellenállást” folytató Electronic Intifada című palesztinbarát hírportál az elmúlt esztendőt. (Ezen a szélsőséges portálon sürgette Izrael megsemmisítését az a palesztin származású professzor, akit 2015-ben a CEU hívott meg budapesti előadásra. Lapunk cikke nyomán végül az egyetem vezetése elítélte Joseph Massad genocídiumra való felhívását, de az intézményben működő BDS-szervezet, a CEU Students for Justice in Palestine (CEU Diákok Palesztina Igazságáért) kiállt a „megbélyegzett” palesztin előadó mellett. (Akadémiai apartheid: a CEU visszakozott. Hetek, 2015. július 31.)

A budapesti Soros-egyetemen tevékenykedő BDS-aktivisták egy olyan nagy, nemzetközi mozgalomnak a részei, amelynek célja, hogy a létező legtöbb fórumon megbélyegezze és lejárassa Izraelt, valamint zaklassa mindazokat, akik bármiféle együttműködésre hajlandók a zsidó állammal. A BDS-mozgalom 2005-ben indult, a második palesztin intifáda után emelt izraeli biztonsági kerítés elleni tiltakozások összefogására. Céljaik között szerepel a „megszállt területek” (a Nyugati-part, vagy ahogy Izraelben nevezik: Judea és Szamaria) „felszabadítása”; az Izraelben élő arabokkal szembeni „apartheid” megszüntetése és a „palesztin menekültek” teljes körű visszatérése Izraelbe.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!