hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2018. 01.19. (XXII/3) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A tömegpusztításhoz nem kell atomrakéta

Az észak-koreai rezsim a hidegháborús logikát követi, ám döntésmechanizmusai megértéséhez számításba kell venni a távol-keleti kultúra sajátosságait is – mondja Csoma Mózes Korea-kutató.

Ahed Tamimi – Ki a palesztin médiadzsihád új üdvöskéje?

A szőke hajú palesztin fiatalt izraeli katonák elleni akciói miatt bíróság elé állították. Azóta a média mártírt kreált a lányból, aki a kamerák tüzében terjeszti a nyugaton oly népszerű palesztin propagandát.

Megsértődni könnyebb

Mahmúd Abbász igen megharagudott Donald Trumpra. Az ok? Az elnök Jeruzsálem helyett egy külvárosi falut ajánlott palesztin fővárosnak.

Belföld

Mérlegen a konzervatív családpolitika

2018-at a családok évének nevezte el a kormány: idén tovább bővítik a családtámogatások rendszerét, az eddiginél is több pénzt fordítva a területre. A legális munkajövedelem­hez kötődő családtámogatások a társadalom alsó harmadát kevés­sé érintik, nekik a minimálbéremelés hozhat javulást.

Schmidt Mária: Kelet-Európa nem hagyja magát többé megalázni

A Terror Háza Múzeum főigaz­gatója szerint Magyarországon a legszigorúbb mércével mérve is szólásszabadság van, az Európai Unió más tagországaiban azonban a kényes közéleti témák tabusítása miatt súlyos veszélyben van a szólás- és a gondolatszabadság.

Börtönbe megy Geréb Ágnes

Két év börtönbüntetést rótt ki a bíróság Geréb Ágnes szülészorvosra, és tíz évre a szakmája gyakorlásától is eltiltotta két, tragikus kimenetelű otthonszüléses eset miatt.

Hit és értékek

Cassius Dio: Rozsdává lett aranykor

Tartsátok a határokat! – kérte Augustus örököseitől, akik 150 éven keresztül sikeresen védték meg a birodalmat az északi népektől. A milliókat megölő pestis, a lemé­szárolt légiók és a kiürült kincstár azonban Róma legnagyobb kihívását hozta és egy újabb fordulatos háborút a felemelkedő Germániával.

HÁTTÉR

Székely autonómia, román néplélek

Akasztással fenyegette meg a székely autonómia híveit Mihai Tudose. Bár a miniszterelnök azóta távozott (nem emiatt), felvetődik a kérdés, hogy közel száz évvel az Erdéllyel való egyesülés után miért vált ki ekkora hisztériát az autonómia felemlegetése, miközben azt Románia többször megígérte és egyszer rövid időre meg is adta a székelyeknek.

Szexuális „forradalom” a Szilícium-völgyben

Miközben a techvilág prominensei a felvilágosodás és a jövő apostolaiként tüntetik fel magukat, szórakozási szokásaik és a nőkkel való bánásmódjuk leginkább ­ a Playboy-Villa világát idézi.

Hogyan alapozta meg fiai világnézetét Soros Tivadar?

Soros György, a magyar származású globalista milliárdos nevét több százmillióan ismerik. Azt viszont kevesen tudják, hogy ki az az ember, aki leginkább hatással volt a nemzetállamok felszámolását és a globális „nyílt társadalom” vízióját képviselő hiperoligarcha pályájára és értékrendjére.

Lehet még ennél is rosszabb

A nagyromán centenárium és a belpolitikai válság is kedvez a nacionalista indulatok felkorbácsolásának és a magyarellenes megnyilvá­nulásoknak Romániában – mondta a Heteknek az RMDSZ volt elnöke.

KÁVÉSZÜNET

Egy befejezetlen életmű

A tehetségéről és szorgalmáról méltán híres színész és komikus – aki emberek millióit nevettette meg – Budapestről menekült az Egyesült Államokba a harmincas évek végén, az antiszemitizmus elől. Azonban rossz döntései elől nem tudott megszökni. Elszegényedve, magányosan halt meg 54 évesen.

Fogas kérdés, fogas válaszok

Sokak számára nem újdonság az a többnyire kellemetlennek titulált szituáció, amikor a kisemberből és nagyemberből páciens lesz, és többórás kínokat áll ki az egyszerűen fogorvosi székként ismeretes eszközben. Viszont van egy kisebbség, amelyik egyáltalán nem retteg a fogorvosi vizitek gondolatától, bármilyen meglepőnek is tűnhet ez egyeseknek. Hogy mi a titkuk? Ahogy az nemsokára kiderül, nem is annyira titok, inkább az apró odafigyelések éveken át érlelt gyümölcse.

Tej kicsit másképp

A tej hivatalos meghatározás szerint, egy nőstény emlős­állat tejmirigyének váladéka. Általában a tehéntejet értjük ezen a kifejezésen, de a juhtej, kecsketej is a tej kategóriájába tartozik. Ennek a kálciumban és teljes értékű fehérjékben gazdag italnak a fogyasztása egyesek számára nem lehetséges. Azonban laktózintolerancia esetén sem kell lemondania senkinek a tej élvezetéről, ugyanis a növényi alapú „tejeket”, helyesen mondva növényekből készült tejjellegű italokat ők is nyugodt szívvel fogyaszthatják. Ezek az italok készülhetnek gabonából (rizs, zab, árpa), hüvelyesből (szója), magból (napraforgómag, szezámmag) vagy csonthéjasból (mandula, dió, gesztenye, kókusz). Az alapanyagtól függően változik a „tej” állaga és íze, így mindenki tetszése szerint válogathat, sőt választhat natúr vagy ízesített készítményt is.

A slágerlistán első hely a tej?

A retró reklámszlogen már a múlté, itt az ideje újratölteni. Szó szerint. Ugyanis a magyarok körében végzett vizsgálat eredményei alapján a tej népszerűsége már nem a régi.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!