hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Cassius Dio: Rozsdává lett aranykor
Így emésztette fel Germánia Róma erejét (2. rész)

2018. 01. 18.
Tartsátok a határokat! – kérte Augustus örököseitől, akik 150 éven keresztül sikeresen védték meg a birodalmat az északi népektől. A milliókat megölő pestis, a lemé­szárolt légiók és a kiürült kincstár azonban Róma legnagyobb kihívását hozta és egy újabb fordulatos háborút a felemelkedő Germániával.

A pannóniai légiósok kürtjele gyorsan szaladt végig a Duna vonalán. A látó- és hallótávolságban elhelyezett őrtornyok sora egészen Brigetio, a mai Komárom erődjéig adta tovább a hírt: hat­ezer germán kelt át a határon, és tart a birodalom belsejébe. Kr. u. 166 őszén járunk. Az erőltetett menetben vonuló 1. légió katonái még nem is sejtették, hogy a hamarosan sorra kerülő ütközet nem egy szokványos határvillongás lesz, hanem nyitánya a császárkor leghosszabb és legvéresebb háborújának, aminek következményei egészen Róma Kr. u. 476-ban bekövetkezett bukásáig visszhangoztak. A Szigetközben felvonuló longobárd és lacringi harcosok vadul rontottak neki a hadi úton felvonuló római századoknak, akik fegyelmezetten állták az ék alakban közéjük rontó barbárok rohamait. A véres kézitusát egy újabb kürtjel szakította félbe. A szorosan összezárt pajzsok mögött kitartó védelem fellélegezhetett, megérkezett a provincia központjából, Carnuntumból kiküldött lovasság, akik legázolták és hosszú kardpengéikkel százával ölték a mezőn át visszavonuló germánokat. A csata hamar véget ért, a háború azonban csak most kezdődött.

A Pax Romana illúziója

Az ötvenmilliós szuperhatalom ekkorra már több mint fél évszázada éli háborítatlan nyugalomban a „jó császárok” korát (Nerva, Traianus, Hadrianus, Antoninus Pius és Marcus Aurelius) és a júdeai, valamint a parthus forrongásokat leszámítva semmi sem gátolta a birodalom fejlődését, ami hatalmának és erejének történelmi csúcsára ért.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!