hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ahed Tamimi – Ki a palesztin médiadzsihád új üdvöskéje?

2018. 01. 18.
A szőke hajú palesztin fiatalt izraeli katonák elleni akciói miatt bíróság elé állították. Azóta a média mártírt kreált a lányból, aki a kamerák tüzében terjeszti a nyugaton oly népszerű palesztin propagandát.

Futótűzszerű gyorsasággal terjedt el a közösségi médiában az a decemberi felvétel, melyen egy palesztin kamasz lány izraeli katonákra támadt, majd társával hevesen pofozni, ütni és rúgni kezdte az egyenruhásokat. A tinédzsert nem sokkal a történtek után őrizetbe vették, és bíróság elé állították. Míg egyesek a szinte rezzenéstelenül álló izraeli katonák önuralmát méltatták, mások a palesztin szabadságharcosok szimbólumává emelték Ahed Tamimit.

A lány nevére rákeresve az interneten számos korábbi eset felbukkan, és látszik: Ahed és környezete nem első alkalommal használta tudatosan a modern technika eszközeit arra, hogy megnyerje a világ sajnálatát, valamint bátor ellenállást mutasson „elnyomóival” szemben. Az első videó 2012-ben készült a tinédzserről, aki akkor 11 évesen támadt haragosan egy izraeli fegyveresre. A felvétel gyorsan bejárta a világsajtót, és Törökország miniszterelnöke, Tayyip Erdogan személyes találkozóra hívta Ahedet Isztambulba, ahol a „Bátorság díjával” tüntette ki őt. 2015-ben ismét a médiában tűnt fel a lány, aki kődobáló testvére miatt újra kamerák előtt támadt izraeli katonákra.

Úgy tűnik, legutóbbi akciója során Ahed Tamimi túl messzire ment. A katonai bíróság elé állított lányt 12 korábbi üggyel együtt vádolják, és de­cemberi videójában megosztott üzenete még súlyosabbá teszi fizikai akcióját, amit akár többéves börtönbüntetéssel is szankcionálhatnak. A felvételen nyíltan terrorcselekmények elkövetésére is bátorít – válaszul Donald Trump amerikai elnök decemberi bejelentésére, melyben Jeruzsálemet elismerte Izrael fővárosaként. „Legyen az egy késeléses támadás vagy öngyilkos bombamerénylet, esetleg kődobálás, mindenkinek tennie kell valamit, hogy elérjen üzenetünk azokhoz, akik a szabad Palesztináért harcolnak” – hirdeti a lány, akinek gyilkosságra uszító szavaira az sem ad mentséget, hogy elmondása szerint azért támadt katonákra, mert illegális kerítésmászásért korábban gumilövedékkel lőttek unokatestvérére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!