hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lehet még ennél is rosszabb
Markó Béla az elszabadult indulatokról

2018. 02. 15.
A nagyromán centenárium és a belpolitikai válság is kedvez a nacionalista indulatok felkorbácsolásának és a magyarellenes megnyilvá­nulásoknak Romániában – mondta a Heteknek az RMDSZ volt elnöke.

 

A román politika fordulatai szinte követhetetlenek a kívülállók számára. Az az érzése az átlagpolgárnak, hogy még a résztvevők sem tudják, merre tartanak. Mi zajlik a román belpolitikában?

– Véleményem szerint Romániában is ugyanaz zajlik, mint a környező országokban és Európa-szerte: egy folyamatos fejlődés és építkezés után megtorpantak a demokráciák, mindenütt úrrá lett a közbeszéden egyfajta demagógia, mindenütt fennáll a populizmus komoly veszélye. Romániában ráadásul megakadt az a román–magyar párbeszéd is, ami a kilencvenes évek közepén nagyon nehezen kialakult. Lassan, de folyamatosan haladtunk előre a párbeszéddel. A két nép együttélését érintő alapvető kérdések tisztázásában, ezek jogi kereteinek megalkotásában és intézményrendszerének kialakításában láttuk a közeledés jeleit. Számunkra ez a jövő garanciáját jelentette. Ez az eszmecsere jó ideje leállt, és itt is előtérbe került egyfajta populista jövőkép, amihez hozzáadódik még egy újonnan értelmezett nacionalizmus.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!