hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lehet még ennél is rosszabb
Markó Béla az elszabadult indulatokról

2018. 02. 15.
A nagyromán centenárium és a belpolitikai válság is kedvez a nacionalista indulatok felkorbácsolásának és a magyarellenes megnyilvá­nulásoknak Romániában – mondta a Heteknek az RMDSZ volt elnöke.

 

A román politika fordulatai szinte követhetetlenek a kívülállók számára. Az az érzése az átlagpolgárnak, hogy még a résztvevők sem tudják, merre tartanak. Mi zajlik a román belpolitikában?

– Véleményem szerint Romániában is ugyanaz zajlik, mint a környező országokban és Európa-szerte: egy folyamatos fejlődés és építkezés után megtorpantak a demokráciák, mindenütt úrrá lett a közbeszéden egyfajta demagógia, mindenütt fennáll a populizmus komoly veszélye. Romániában ráadásul megakadt az a román–magyar párbeszéd is, ami a kilencvenes évek közepén nagyon nehezen kialakult. Lassan, de folyamatosan haladtunk előre a párbeszéddel. A két nép együttélését érintő alapvető kérdések tisztázásában, ezek jogi kereteinek megalkotásában és intézményrendszerének kialakításában láttuk a közeledés jeleit. Számunkra ez a jövő garanciáját jelentette. Ez az eszmecsere jó ideje leállt, és itt is előtérbe került egyfajta populista jövőkép, amihez hozzáadódik még egy újonnan értelmezett nacionalizmus.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!