hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy befejezetlen életmű
Kabos Gyula, a nagy nevettető

2018. 02. 15.
A tehetségéről és szorgalmáról méltán híres színész és komikus – aki emberek millióit nevettette meg – Budapestről menekült az Egyesült Államokba a harmincas évek végén, az antiszemitizmus elől. Azonban rossz döntései elől nem tudott megszökni. Elszegényedve, magányosan halt meg 54 évesen.

 

Tanulságokkal teli életpályája 130 éve, 1887. március 19-én, Kann Gyula néven indult Budapestről, az Andrássy út szomszédságából. Vezetéknevét az 1910-es években változtatta Kabosra. Édesapja Kann Zsigmond ügynök, édesanyja Meister Róza háztartásbeli volt. A hatgyermekes zsidó családban Gyula, a kis kedvenc, már gyerekkorában is bármikor mosolyt tudott csalni az emberek arcára.

Szülei pénzügyi pályára szánták, őt azonban a színészet jobban vonzotta. A kereskedelmi iskola három osztályát végezte el, emellett apja nyomdokaiba lépve a bokszolás kulisszatitkaiban is elmélyült. Középiskolai tanulmányai befejezése előtt Kunszentmártonba utazott és Gáspár Jenő színtársulatához csatlakozott. Szülei azonban nem támogatták színészi ambícióit. Emlékiratából megtudjuk, hogy apja hetente több alkalommal levonatozott utána Kunszentmártonba. Tévedés ne essék: nem azért, hogy megnézze, mi az, ami ennyire vonzza a fiát, hanem azért, hogy elverje, helyesebben kiverje fiából a színészálmokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!