hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2018. 08.31. (XXII/35) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Árt-e Trumpnak a Manafort- és a Cohen-ügy?

Úgy tűnik, Donald Trump renoméjának semmi sem árthat. Egyik botrány robban ki a másik után az amerikai elnök körül, ám a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy egyik sem tudja jelentősen negatív irányba mozdítani Trump megítélését. Az oroszokkal fenntartott kapcsolat ügyében a nyomozás eddig messze nem ért el Trumpig.

Belföld

Pénznyelő iskolakezdés

Egy általános iskolás gyerek alapvető iskolai felszerelése legalább 15-20 ezer forintba kerül tankönyvek nélkül. A tanévkezdéshez munkáltatói, állami és önkormányzati támogatást is kaphatnak a családok.

Kinyírja a web2 világa a sajtóetikát?

Egyre fontosabb szerepe van mindennapi tájékozódásunkban az alternatív hírforrásoknak és a web2-nek. De vajon demokratikusabbá vagy zavarosabbá teszik a világról alkotott képünket az új tartalomszolgáltatók?

Trendfordulás Izrael-kérdésben

Gyökeresen átalakulni látszik a magyar jobb- és baloldali pártok Izraelhez fűződő viszonya. Benjamin Netanjahu tavalyi, történelmi budapesti látogatása komoly változást hozott a magyar jobboldalnak a zsidó államhoz fűződő viszonyában – miközben a baloldal belebonyolódott a migráció és a jobbik-probléma csapdáiba.

Interjú Hárs Ágnessel, a Kopint-Tárki vezető kutatójával a kivándorlásról

Nagyjából 600 ezer magyar él és dolgozik Nyugat-Európában, ráadásul több felmérés szerint további egymillió fontolgatja a kivándorlást. A kutatások szerint e mögött elsődlegesen gazdasági okok állnak, ami ugyanakkor azt is jelenti, hogy egy jelentősen javuló hazai környezet képes lenne visszavonzani honfitársainkat.

HÁTTÉR

A lájkfaktor – Új kutatás a Facebook hatásairól

,,A túlzott Facebook-használat súlyosan károsítja önbecsülését és a másokkal tartott kapcsolatát” – ez a cigarettásdobozok feliratához hasonló figyelmeztetés nemcsak a közösségi médiára, hanem a számítógépes játékokra és úgy általában az internet egészére is megállja a helyét. Egy izraeli kutatócsoport júliusban megjelent tanulmánya új perspektívába helyezi a Facebook-függőséget kiváltó okokat.

Vádirat a pápa ellen

„A romlottság az egyház legfelső csúcsáig elhatott” – erre a megdöbbentő következtetésre jutott Carlo Maria Viganò, címzetes érsek, volt apostoli nuncius, aki – augusztus 22-én kelt, de csak augusztus 25-én nyilvánosságra hozott – 11 oldalas levelében lemondásra szólította fel Ferenc pápát. Az érsek szerint az egyházfő öt éven át tudatosan védelmezett és tanácsadóként alkalmazott maga mellett egy olyan homoszexuális amerikai bíborost, aki sok száz fiatalt rontott meg, köztük kiskorúakat is.

„A gyerekek előtt soha nem sírok”

30 éves Lejla, aki nem messze a román határtól egy lakásotthont vezet 12-18 éves gyerekek részére, a férje kezdeményezésére lett az Aranypánt díj egyik jelöltje.

John McCain háborús hős és különutas politikus

5 és fél év hadifogság Vietnamban, 4 év az amerikai Képviselőházban, 31 év a Szenátusban, 2 házasság, 7 gyermek – ez John McCain élete tömören, számokban, aki augusztus 25-én halt meg agydaganatban.

Trianoni centenárium román szemmel

Nemcsak a politikai nézeteltérések, hanem a magyar és román történelem­szemlélet különbsége is akadályozza, hogy Trianon századik évfordulóján a két ország vezetői együtt emlékezzenek.

Újjászületett hívő Ausztrália élén

A „keményvonalas ausztrál bevándorlási politika konzervatív építésze” – így jellemezte nemrég a The Guardian nevű brit lap Scott Morrisont, akit augusztus 24-én választottak meg a kormányzó Liberális Párt elnökévé, majd kormányfővé.

Nehéz az iskolatáska

A tanév pillanatokon belül elkezdődik. akár hiszik, akár nem a diákok, szembe kell nézni ezzel a nehéz pillanattal. A szülőknek azonban nem a következő hét elején, hanem most kell szembesülni a ténnyel, hogy az iskolatáska megtöltése nem olcsó, sőt számos családot szinte megoldhatatlan feladat elé állít. A HISZ, a Hit gyülekezete szeretet-szolgálata tisztában van ezzel a teherrel, és országszerte segít a rászorulóknak, hogy a gyerekek teli táskával kezdjék az évet.

KÁVÉSZÜNET

Hidalgo Párizsa

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere feltétel nélkül magáévá tette az összes divatos globális urbanizációs trendet, melyekkel felké­szí­tené a várost a jövőre. Ám amíg a jelen égető problémáit nem tudja kezelni, addig nem érdemes hosszú távra terveznie.

Pavlics Ferenc élete

Az idén 90 éves magyar-amerikai Pavlics Ferenc neve szorosan összefonódik a holdautóval, az űrutazással és az Apolló-programmal.

Elvis spirituális oldala

Elvis a mennyben van? – teszik fel leggyakrabban a kérdést Elvis Presley féltestvérének, Rick Stanley-nek, aki egykori drogfüggő, ma baptista pásztor és kábítószer-ellenes kampányokat vezet. Ki volt valójában a rock'n roll koronázatlan királya: egy visszacsúszott keresztény vagy egy képmutató jampi? Elvis ellentmondásos életútját végigkísérte az istenkeresés, illetve a függőségeivel való küzdelem. (2007. 08. 31.)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!