hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trendfordulás Izrael-kérdésben
Cionizmus magyar módra

2018. 08. 30.
Gyökeresen átalakulni látszik a magyar jobb- és baloldali pártok Izraelhez fűződő viszonya. Benjamin Netanjahu tavalyi, történelmi budapesti látogatása komoly változást hozott a magyar jobboldalnak a zsidó államhoz fűződő viszonyában – miközben a baloldal belebonyolódott a migráció és a jobbik-probléma csapdáiba.

A 20. század világháborús tragédiái és a rendszerváltást megelőző diktatúrák váltakozása súlyosan traumatizálta a magyar társadalmat. A Tanácsköztársaság statáriális kivégzései, a Horthy-féle fehérterror vérengzései, a nyilasok által elkövetett szörnyűségek és a kommunisták rémtettei mind-mind komoly sebeket ejtettek a nemzet testén. Voltak, akik az életükkel fizettek, voltak, akik hosszú éveken át raboskodtak munkatáborokban, másutt családok évszázados értékei lettek egy pillanat alatt semmivé.

A múltról azonban a rendszerváltásig nem lehetett őszintén beszélni, sokan évtizedeken keresztül hallgattak. A rendszerváltást követően zavaros ideológiai időszak köszöntött hazánkra, az immáron szabad társadalom hamar két részre szakadt, a jobb- és baloldali politikai erők pedig hamar az antiszemita vagy kommunista címkéket kapták vice versa egymástól, sokszor nem is alaptalanul. A főáramhoz tartozó, túlélésre játszó politikusok igyekeztek mindig kellő távolságtartással kezelni a kérdést – évtizedek távlatából kijelenthető, hogy a legtöbben egyszerűen kerülték a témát.

Az elmaradt Bush-találkozó legendája

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!