hetilap

Hetek hetilap vásárlás
John McCain háborús hős és különutas politikus

2018. 08. 30.
5 és fél év hadifogság Vietnamban, 4 év az amerikai Képviselőházban, 31 év a Szenátusban, 2 házasság, 7 gyermek – ez John McCain élete tömören, számokban, aki augusztus 25-én halt meg agydaganatban.

John McCain háborús hős volt: vietnami fogsága alatt többször megkínozták, ennek ellenére nem élt a szabadulás lehetőségével addig, amíg el nem engedték azokat, akik előtte kerültek fogságba. Politikai pályafutása során a republikánus McCain különutas volt: több ügyben pártjával ellentétes álláspontot képviselt. Kétszer az Egyesült Államok elnöki hivataláért is versenybe szállt.

John Sidney McCain III 1936. augusztus 29-én született az amerikai fennhatóság alatt álló Panama-csatorna övezetben, egy katonai bázison. Családja erős déli gyökerekkel és katonai múlttal rendelkezett: üknagyapjának, William A. McCainnek ültetvénye volt Mississippiben, több mint 50 rabszolgával.

Fontosnak tartotta a katonai szolgálatot, ő maga is a Konföderációért való harcban esett el 1863-ban. A hadsereg később is meghatározta a család életét: John McCain nagyapja és édesapja is a haditengerészet tengernagya volt. Az ifjú Johnnak is ezt a vonalat kellett folytatnia: a Haditengerészeti Akadémiára járt, ahol 1958-ban végzett nem túl jó eredménnyel. Beszámolók szerint nehezen viselte a katonai tanulmányokat, és kicsapongó életmódot folytatott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!