hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pénznyelő iskolakezdés
Nem olcsó mulatság a tanulás

2018. 08. 30.
Egy általános iskolás gyerek alapvető iskolai felszerelése legalább 15-20 ezer forintba kerül tankönyvek nélkül. A tanévkezdéshez munkáltatói, állami és önkormányzati támogatást is kaphatnak a családok.

Egy általános iskolás gyermek beiskolázása minimum 20 ezer forintba kerül tankönyvek nélkül – derült ki a REGIO Játék augusztusi kutatásából. A legalapvetőbb iskolai eszközökre a válaszadó szülők egyharmada 10-15 ezer forintot, egynegyede 15-20 ezer forintot, szintén ennyien akár 20-30 ezer forintot is elköltenek egy gyermek esetében. Egy hátizsákvásárlás a kiadásokat akár meg is duplázhatja, ami a válaszadók háromnegyedénél tervbe van véve. Az ingyenes tankönyvcsomag tízből hat esetben valósul meg maradéktalanul, ahol nincs díjmentes könyvosztás, ott jellemzően további 7-15 ezer forinttal (21százalék) számolnak a szülők.

Az ingyenes tankönyvrendszer egyelőre az első 9 évfolyamon van érvényben. Ez a kölcsöntankönyves rendszer a költségek szempontjából kedvező, ugyanakkor az „állami” egyentankönyv-kínálatot a bevezetése óta számtalan bírálat éri tartalmi és gyakorlati oldalról (nem lehet beleírni, megtartani stb.) egyaránt.    

Ha a tanévkezdés költségeit tágabb értelemben számítjuk, akkor a taneszközök (tankönyvek), informatikai eszközök, tandíj, cipő, ruha, közlekedés, sportszer, különóra, lakhatás (albérlet) átlagos költségeit is belevéve a GfK Hungária Piackutató Intézet 2016-ban átlagosan 84 ezer forintra – 2014-ben 72 ezerre – hozta ki a tanévkezdést. Számításuk szerint általános iskolásoknál az ősz két éve még 73 ezer, középiskolásoknál 90 ezer, felsőoktatásban tanulóknál 166 ezer forintba került. A közoktatásban az átlagosnál magasabb lehet a költség az első, ötödik és kilencedik évfolyamba lépő diákoknál.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!