hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pavlics Ferenc élete
A holdjáró megálmodója

2018. 09. 27.
Az idén 90 éves magyar-amerikai Pavlics Ferenc neve szorosan összefonódik a holdautóval, az űrutazással és az Apolló-programmal.

Balozsameggyesről indult pályafutása 1928. február 3-án, Pavlics Károly és Perusich Rosina negyedik gyermekeként. A pedagógus házaspárnak összesen öt fia és négy lánya született. Ferenc 1946-ban Szombathelyen érettségizett a Faludi Ferenc Reálgimnáziumban. Ezt követően a Magyar királyi József nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen folytatott tanulmányokat gépészmérnök szakon, ahol az utolsó két évben a szerszámgépekre, szerszámüzemekre szakosodott. Az egyetemi évek alatt hétvégente fizikai munkát vállalt testvérével, hogy fedezni tudják az albérleti és megélhetési költségeiket. 1950-ben megszerezte a gépészmérnöki diplomát, az akkorra már átnevezett Budapesti Műszaki Egyetemen.

Az egyetem elvégzését követően a Gépipari Tervező Intézetben kezdett el dolgozni. A korábbi években szerzett tapasztalatait kiválóan kamatoztatta a munkahelyén, ugyanis szerszámgépek és szerszámüzemek tervezésével foglalkozott. Nem sokkal később előléptették csoportvezetőnek. Ebben az időszakban tanársegédként is tevékenykedett, és több tankönyvet írt Kazinczy Lászlóval, korábbi professzorával.

Az amerikai álom

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!