hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hidalgo Párizsa
Futurisztikus tervek, kiábrándító valóság

2018. 09. 27.
Anne Hidalgo, Párizs polgármestere feltétel nélkül magáévá tette az összes divatos globális urbanizációs trendet, melyekkel felké­szí­tené a várost a jövőre. Ám amíg a jelen égető problémáit nem tudja kezelni, addig nem érdemes hosszú távra terveznie.

A Franco-rezsim elől menekült spanyol bevándorló családban, Lyon egyik munkásnegyedében felcseperedett Anne Hidalgo állítólag szereti Sacha Guitry színész-drámaíró szavait idézni: „Nem az tesz valakit párizsivá, hogy Párizsban született, hanem az, hogy Párizsban született másodszor”. Miután 2014-ben első női polgármesterként a város élére választották, úgy tűnik, viszonozná a transzformáló hatást, amit itt kapott: kijelentette, hogy célja „újra kitalálni”, „gyökerestől átalakítani” a fővárost.

Zöld, okos-, transznacionális város

A környezetvédők jelentős támogatásával megválasztott Hidalgo ezt részben a globális zöld város mozgalom jegyében tenné, amelynek a politikusok között az egyik legelismertebb szószólója. Hivatalba lépése után egyből hozzá is látott az autós forgalom drasztikus csökkentéséhez: autómentes napokat vezetett be, és elvágta a központba tartó autóút ütőerét. A Szajna-parton futó főútvonal több mint 3,3 kilométeres szakaszát gyalogos zónává alakíttatta parkokkal és biciklis utakkal. És ezt még csak a kezdetnek tekinti: 2024-re, az olimpia idejére kitiltja a fővárosból a dízeleket, 2030-ra pedig a benzines gépkocsikat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!