hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Interjú Hárs Ágnessel, a Kopint-Tárki vezető kutatójával a kivándorlásról
Vándorlási lázban

2018. 09. 27.
Nagyjából 600 ezer magyar él és dolgozik Nyugat-Európában, ráadásul több felmérés szerint további egymillió fontolgatja a kivándorlást. A kutatások szerint e mögött elsődlegesen gazdasági okok állnak, ami ugyanakkor azt is jelenti, hogy egy jelentősen javuló hazai környezet képes lenne visszavonzani honfitársainkat.

Egyetért azzal, hogy kivándorlási válság van?

– Nem szeretnék így fogalmazni. Ha megnézzük, mi történik Közép-Kelet-Európában, azt látjuk, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben mindegyik ország érintett az elvándorlásban. Tény, hogy ezek a folyamatok fokozatosan erősödnek, és ez aggasztó, de a válság kifejezéssel nem tudok mit kezdeni, mert ez egy igazolatlan riogatás, ami egyébként nem segít.

Igaz az az állítás, hogy a nem háborús övezetekből kivándorlók számát illetően Magyarország az élmezőnyhöz tartozik?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!