hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Árt-e Trumpnak a Manafort- és a Cohen-ügy?
Sérthetetlen

2018. 08. 30.
Úgy tűnik, Donald Trump renoméjának semmi sem árthat. Egyik botrány robban ki a másik után az amerikai elnök körül, ám a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy egyik sem tudja jelentősen negatív irányba mozdítani Trump megítélését. Az oroszokkal fenntartott kapcsolat ügyében a nyomozás eddig messze nem ért el Trumpig.

A múlt héten több, Trump bizalmas embereit érintő, az elnökválasztási kampánnyal kapcsolatos ügyben is bírósági ítélet született. Az első ügyben Paul Manafort, Trump korábbi kampányfőnöke ellen zárult le egy eljárás, amelyben az esküdtszék a férfit az ellene felhozott vádakból öt esetében bűnösnek találta, többek között abban, hogy hamis adatokkal nyújtott be adóbevallást, nem nyilatkozott a külföldi bankszámláival kapcsolatosan, illetve két rendbeli banki csalás elkövetésében is bűnösnek találták.

A bírósági eljárásban az volt a feltételezés, hogy Manafort 30 millió dollárt kapott bizonyos ukrán politikusoktól, amit offshore bankszámlákon keresztül „tisztára mosott”, és nem szerepeltette az összegeket az adóbevallásában. A két rendbeli banki csalás pedig 20 millió dollárnyi hitel felvételével volt kapcsolatos, amit a kampányfőnök a főáramú médiacsatornák állításai szerint azután volt kénytelen felvenni, hogy meg­bu­kott a Viktor Janukovics-féle ukrán rezsim, ahonnét Manafort pénzbevételei származtak.

Manafort nem volt hajlandó vádalkut kötni, hanem a tudósítások szerint vélhetően abban reménykedik – ami egyébként még akár most is megtörténhet –, hogy ha elmarasztaló ítélet születik az ügyében, Trump elnöki kegyelemben részesíti, ami végül mentesíti minden vádpontban. Trump ezt egyelőre nem volt hajlandó megtenni, de a sajtó szerint ez még nem jelenti azt, hogy később sem kerülhet sor az ex-kampányfőnök legfelsőbb szintről jövő mentesítésére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!