hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2018. 10.19. (XXII /42) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Az európai integráció és a Mária-kultusz

Ott van a házfalakon, a rendszámtáblákon és az euró különböző címletein is. Az európaiak többsége mégsem tudja, hogyan is keletkezett az EU hivatalos lobogója.

Mi az Európai Unió terve a Frontexszel?

Az Európai Unió határainak védelme hetek óta vitatéma. A döntéshozók változást szorgalmaznak a hatékonyság jegyében. Ezt a Frontex nevű határvédelmi ügynökség hivatott biztosítani, ami később akár egyedüli letéteményese lehet az európai – köztük a magyar – határok védelmének. most a szervezet tevékenységét és lehetséges jövőjét mutatom be.

Belföld

Elit-vagy lakosságcsere?

Az európai parlamenti választásokról, a Néppártot érő leszalámizási kísérletekről, az Unió migrációs politikájában beállt változásokról, közös európai hadügyről, valamint a Törökországgal való kapcsolatról beszélt a Heteknek a miniszterhelyettes.

Vészfékezés a lakástámogatásban

Szerdától megszűnt a lakástakarékpénztárak állami támogatása. Az eddigi rendszer a kormányzati indoklás szerint fenntarthatatlan volt, s helyette inkább a CSOK-ot bővítenék.

Bukhatjuk az uniós pénzeket?

Magyarország jóval kevesebb pénzt kaphat a következő európai  uniós hétéves költségvetéséből, mint eddig bármikor. A csökkenésnek alapvetően három oka van: a Brexit, a magyar gazdaság növekedése és ellenérdekelt tagországok. Emellett van egy negyedik ok is: az eddigi támogatások egy részének szabálytalan felhasználása.

Hit és értékek

Evangéliummal a választásokon

A több mint 50 milliós brazíliai evangéliumi keresztény tábor szavazói dönthetnek a hétvégi elnökválasztáson. Hogyan lett a világ legnagyobb katolikus országából a karizmatikus kereszténység egyik centruma?

HÁTTÉR

Fecniről olvasott ítélet

1956. október 27-én lovat vásárolni ment Kiskunmajsára a kömpöci Túri Mihály. Szemtanúja volt a községi tanács előtti tüntetésnek és egy kommunista funkcionárius meglincselésének. Ennyi elég volt ahhoz, hogy koncepciós perben – az áldozat feleségének terhelő vallomása alapján – életfogytiglanra ítéljék. 15 év után szabadult, de jogilag a mai napig nem rehabilitálták – erre Hajagos Csaba történész kutatása alapján most esély nyílhat.

Mindenki példakép, aki nem adja fel

Tizenhárom év alatt rengeteg embernek segített újra aktív életet élni Schober László „Óriás”. Egy jóindulatú daganat kerekesszékbe kényszerítette. Megállítani azonban nem tudta.

Ennél csak jobb lehet

Januártól bruttó százezer forintra nő az ápolási díj az önellátásra képtelen gyerekek után, az emelés 17 ezer szülőt érint. A más családtag után járó ápolási díj viszont, amit kétszer ennyien kapnak, csak enyhén emelkedik.

Hol van Isten, amikor fáj?

Amerika sikerorientált társadalmában viselik az emberek a legnehezebben a szenvedést és a fájdalmat – állítja Philip Yancey. A népszerű keresztény szerző a Harmat kiadó vendégeként előadói körútja keretében Ukrajnából érkezett Magyarországra, Hol van Isten, amikor fáj? című könyvének magyar nyelvű kiadása alkalmából.

Az inzulinrezisztencia és a meddőség

Az aktuális kutatások szerint a meddőség egyik leggyakoribb oka az inzulinrezisztencia és az egész hormonháztartást befolyásoló kórkép, a policisztás ovárium szindróma vagy PCOS. Ma Magyarországon minden tizedik nőt érint, ennek ellenére nagyon keveset tudunk róla.

KÁVÉSZÜNET

A nő, aki vezetni mert

Manal al-Sharif 2011. május 21-én egyszerűen videóra vette, ahogy a volán mögé ül, és levezet néhány kilométert. Rövid időn belül börtönben találta magát, és címlapsztori lett belőle. Mindezt ugyanis nő létére Szaúd-Arábiában tette. Úgy tűnik, Manal újra bajban van.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!