hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az inzulinrezisztencia és a meddőség

2018. 11. 16.
Az aktuális kutatások szerint a meddőség egyik leggyakoribb oka az inzulinrezisztencia és az egész hormonháztartást befolyásoló kórkép, a policisztás ovárium szindróma vagy PCOS. Ma Magyarországon minden tizedik nőt érint, ennek ellenére nagyon keveset tudunk róla.

A szindróma nevét az adja, hogy a méhben sok kis ciszta jön létre. A meddőséggel szembesülő nők 15-20 százalékánál a PCOS a felelős, ám mivel a betegség tünetei igen szerteágazóak, nehezen ismerhető fel.

A PCOS (más néven Stein–Leventhal-szindróma) hátterében valószínűleg a cukor felszívódásának zavara áll. A hasnyálmirigy által termelt inzulint sejtjeink receptorai észlelik, és a segítségével feldolgozzák a szervezetünkbe bevitt cukrokat. Ha a receptorok nem érzékelik megfelelően az inzulin jelenlétét, az inzulintermelés fokozódik. A szakértők ördögi körként írják le a folyamatot: az inzulinérzékenység csökken, a szervezet viszont erre még több inzulint termel, gyakoribb az éhségérzet, hízás indul meg, emiatt még több inzulin termelődik és az inzulinhatás még rosszabb lesz. A petefészekben a magas inzulinszint miatt zavar keletkezik (az inzulin is egy hormon, összezavarja a többi hormon megfelelő termelődését), mely egy idő után a peteérés normális menetét is befolyásolja, illetve a petefészek elváltozását is okozza. A tüszőérés elmarad, a tüszők pedig bent rekedve a petefészekben kis cisztákká alakulnak.

A szindróma tünetei nem egyik pillanatról a másikra jelentkeznek, hanem folyamatosan és lassan alakulnak ki, és nem mindenkinél jelentkeznek egyszerre, megnehezítve ezzel is a diagnosztizálást. Ezek tehát általában a hízás, a zsíros, pattanásos bőr, esetleg kopaszodás, meddőség, a menstruáció rendszertelensége vagy elmaradása, a tesztoszteron (férfi nemi hormon) fokozott termelődése miatt esetleg az arc, mellkas, hát és végtagok szőrzete megerősödhet. A cukor anyagcseréjének zavara mindemellett magas vérnyomást, illetve szív- és érrendszeri problémákat is okozhat. Nem elhanyagolható ilyen jellegű tünetek mellett a lelki, érzelmi vonatkozás sem: a küllem megváltozása is fájdalmasan hat az érintettre, illetve a teherbe esésre való alkalmatlanság is neuralgikus pont lehet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!