hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elit-vagy lakosságcsere?
Interjú Orbán Balázs miniszterhelyettessel

2018. 10. 18.
Az európai parlamenti választásokról, a Néppártot érő leszalámizási kísérletekről, az Unió migrációs politikájában beállt változásokról, közös európai hadügyről, valamint a Törökországgal való kapcsolatról beszélt a Heteknek a miniszterhelyettes.

 

A Sargentini-jelentést nagy többséggel megszavazta az Európai Parlament. Hatalmas médiafigyelem kísérte, viszont mindenki tudta, hogy nem lesz ebből 7-es cikkely szerinti eljárás, tehát tényleges szankció nem érheti az országot. Sok hűhó semmiért?

– Azoknak, akik ezt a jelentést Magyarországgal szemben elkészítették és végül megszerezték az Európai Parlament többségének támogatását, egy céljuk mindenképpen volt: a politikai nyomásgyakorlás. Kétségtelenül igaz, hogy Magyarországot jogi értelemben hátrány nem érheti a Sargentini-jelentés elfogadásával összefüggésben – a joghátránnyal fenyegető 7. cikk (2) bekezdés szerinti eljárást az Európai Parlament nem is kezdeményezheti. Az ország kipécézése azonban egyértelműen azért történt, mert a magyar kormány által követett politika – nemzetiérdek-központú, bevándorlásellenes, családbarát, adócsökkentés-párti intézkedésekkel – nem felel meg annak a politikai klímának, ami az Európai Parlamentben uralkodik. Az a félelmük – s ezt teljesen nyíltan mondják –, hogy a Magyarország által képviselt politika, legfőképp a bevándorlásellenesség, el fog terjedni a kontinensen. S ezt mindenképpen meg akarják akadályozni. Valóban, jogi értelemben a jelentés elfogadásának következménye nincsen, de politikai értelemben ez egy erős nyomásgyakorlási eszköz, úgyhogy ennek megfelelően kezeljük.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!