hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2018. 10.26. (XXII /43) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Példaképek

Andrew Brunson a törökországi Izmirben élő lelkész. Aasiya Noreen egy írástudatlan, katolikus, ötgyermekes édesanya a pakisztáni Pandzsáb tartomány Ittan Wali nevű falujában. Leah Sharibu az északkelet-nigériai Yobe államban cseperedett tizenévessé egy elkötelezett evangéliumi keresztény családban.

Túszdiplomácia és vallásszabadság

Hazatérhetett az Egyesült Államokba a két évig Törökországban fogva tartott amerikai lelkész, Andrew Brunson. A Trump-kormány eddigi két évében olyan következetes politikát folytatott a külföldön raboskodók kiszabadításában.

Belföld

Elitkutatás

Politikustemető vagy komoly szakmai agytröszt az Európai Parlament? Miért van az, hogy szinte semmit nem tudunk a magyar EP-képviselők tevékeny­ségéről? Kik a legaktívabb és legbefolyásosabb politikusaink Brüsszelben? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a 2014–19-es ciklus vizsgálatával.

Utcán élni tilos

Október 15-től tilos magyarországon az „életvitelszerű közterületen tartózkodás”. az alaptörvényben is rögzített tilalom ellen jogászok, orvosok és művészek is tiltakoztak. megoldásról, embertelenségről vagy egyszerű pótcselekvésről van szó?

Hit és értékek

A halottak forradalma

Azt nem lehet mondani, hogy a magyarok ne tudták volna éleslátással és pontos szavakkal megragadni sorsuk nagy kihívásait. Különösen, amikor a történelem Összesűrűsödött körülöttük, mint száz évvel ezelőtt, 1918 őszén.

HÁTTÉR

Dr. Mengele a főkonzulátuson

Szeptember 28-án Dzsamál Hasongdzsi, a rijádi királyi házhoz egykor bejáratos újságíró, aki 2017 óta önkéntes száműzetésben az Egyesült Államokban élt, felkereste hazája isztambuli főkonzulátusát, hogy beszerezzen néhány, a házasságkötéséhez szükséges iratot. A diplomáciai képviseleten pár napot kértek a papírok előkészítésére, így Hasongdzsi aznap elutazott Londonba, és részt vett egy Közel-Kelettel foglalkozó konferencián, majd október 2-án kora délután ismét felkereste a konzulátust.

Párhuzamos univerzum

A Fortnite Battle Royale nevű videojáték alig egy éve jött ki, és mára a Föld lakosságának csaknem két százaléka játszik vele. az élmény virtuális, a túladagolás veszélye  valós: a szülőknek érdemes odafigyelniük gyerekeikre és az esetleges kockázatokra.

Az író, aki négyszer halt meg

Auschwitzban csaknem megsemmisítették, a forradalmat követően halálra ítélték, a Kádár-korszakban ellenségnek tekintették – a rendszerváltás után elfelejtették. Pedig Gáli József író az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik meghatározó szellemi alakja volt.

Volt egyszer egy NDK

Nemrégiben jelent meg magyarul Maxim Leo Volt egyszer egy NDK című könyve, amely egy német családtörténet ugyan, de Magyarországon is olyan érzése van az olvasónak, mintha hozzá közel álló történetet olvasna.

Leépítés jön

Komoly létszámcsökkentést jelentett be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a központi kormányzati apparátusban. De vajon hogyan illeszkedhet ez az elmúlt hónapok „rendszeren belüli őrségváltásához”?

100 éve gyilkolták meg Tisza Istvánt

Gróf Tisza István önmagát liberális konzervatívként határozta meg, mára a jobboldal példaképként gondol rá, a baloldal inkább sötét alaknak tartja, a kép pedig nyilvánvalóan árnyaltabb, hiszen nem felejtkezhetünk el a kor rendkívül bonyolult történelmi helyzetéről sem.

Most megtudod, mivel játszik a fiad

A Fortnite Battle Royale nevű videojáték alig egy éve jött ki, és mára a Föld lakosságának csaknem két százaléka játszik vele. az élmény virtuális, a túladagolás veszélye valós: a szülőknek érdemes odafigyelniük gyerekeikre és az esetleges kockázatokra.

Csabai Kolbászfesztivál huszonkettedszer

Az elmúlt hétvégén újra kolbászfővárossá változott Békéscsaba. Az alig több, mint ötvenezres városban százhúszezer vendég fordult meg – akik úgy gondolták, még a kerítés is kolbászból van.

KÁVÉSZÜNET

A hosszú élet titka

A legújabb kutatások szerint 2040-re a spanyolok ledöntik a trónról a japánokat a várható élettartam terén. Vajon mely országokban élnek legtovább az emberek?

Hangulat- és memóriajavító edzések

Azt eddig is tudtuk, hogy a testmozgás jobb egészséget és hosszabb életet eredményezhet. Egy új tanulmány szerint azonban az ülő életmód nagyobb egészségi kockázattal jár, mint a dohányzás, a diabétesz és a szívbetegségek.

Vágjunk bele a magyar dzsungelbe!

A Bakony keleti oldalán található egy nagyon vadregényes szurdok, a Burok-völgy. Nem tartozik a közismert túracélpontok közé, de ha valami igazán izgalmas helyre vágyunk, bátran vágjunk bele a „magyar őserdő”-be.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!