hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elitkutatás
Mit csinálnak a magyar EP- képviselők?

2018. 10. 25.
Politikustemető vagy komoly szakmai agytröszt az Európai Parlament? Miért van az, hogy szinte semmit nem tudunk a magyar EP-képviselők tevékeny­ségéről? Kik a legaktívabb és legbefolyásosabb politikusaink Brüsszelben? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a 2014–19-es ciklus vizsgálatával.

 

Számos megközelítésből lehet foglalkozni az Európai Unióval. Ám meglehetősen keveset hallunk és tudunk az egyetlen közvetlenül választott intézményről, magáról az európai parlamenti képviselő testületről. Ez azért jelent problémát, mert egyetlen szervezet működése sem érthető a szereplők nélkül, akik az intézményi keretek tartalommal való megtöltéséért felelnek.

Az Európai Parlamentbe minden ország lakosságarányosan delegálja képviselőit, jelenleg 751 tagja van (ez a létszám a Brexit után 73 képviselővel csökkenni fog). Magyarország 21 küldöttjét ötévente választjuk, főleg belpolitikai üzenetek és pártinformációk mentén. Ezt követő tevékenységüket homály fedi. Éppen ezért gyakran használt kifejezés az Európai Parlamentre a „politikustemető”. Kérdés, hogy valóban erről van-e szó, vagy egy ingerküszöb alatt nem jutnak el hozzánk a megfelelő információk?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!