hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vágjunk bele a magyar dzsungelbe!
A Burok-völgyben jártunk

2018. 11. 25.
A Bakony keleti oldalán található egy nagyon vadregényes szurdok, a Burok-völgy. Nem tartozik a közismert túracélpontok közé, de ha valami igazán izgalmas helyre vágyunk, bátran vágjunk bele a „magyar őserdő”-be.

Bakonykútiból indul a Burok-völgy felé vezető túraútvonal. A falu után még kicsit kietlen a táj, sűrű galagonyabokrok szegélyezik az utat. Érdemes pár bogyót afféle szíverősítőként elfogyasztani. Íze semleges, de gyógyhatása annál erőteljesebb. Több ponton is támogatja a szív erejét, egy igazi multivitamin, kifejezetten a szívre kifejlesztve. De ha valakinek nagyobb tervei vannak, bőségesen szüretelheti a galagonyát errefelé.

A völgybe leereszkedve kezd körvonalazódni, hogy mit is rejt az őszi magyar őserdő. A völgy maga 10 kilométer hosszú, két oldalról sziklafalak szegélyezik. Eltévedni aligha lehet benne, mert csak egyenesen vezet az út. A piros túrajelzés sokszor eltűnik, de gyorsan meg lehet találni újra.

A bedőlt fákat nem viszik el – ahogy esik, úgy puffan alapon, mohásan, háborítatlanul állják keresztbe az utat. Átbújhatunk alattuk vagy át is mászhatunk rajtuk, ami gyerekeknek nagyon élvezetessé teszi az utat, de jobb, ha mindenki azzal a tudattal vág bele ebbe a túrába, hogy aligha lehet végigcsinálni egyenes derékkal, emelt fővel sétálgatva.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!