hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hangulat- és memóriajavító edzések
Mozgás receptre

2018. 11. 25.
Azt eddig is tudtuk, hogy a testmozgás jobb egészséget és hosszabb életet eredményezhet. Egy új tanulmány szerint azonban az ülő életmód nagyobb egészségi kockázattal jár, mint a dohányzás, a diabétesz és a szívbetegségek.

A tanulmány egyik szerzője, Dr. Wael Jaber, a Cleveland Clinic kardiológusa szerint a tanulmány eredményei nagyon meglepőek. „Még nem láttunk ennyire nyilvánvaló és objektív összefüggéseket, mint a mostani kutatásban. Az edzetlenség, a fittség hiánya rosszabb prognózist jelent az elhalálozás szempontjából, mintha valakinek magas vérnyomása, diabétesze van, vagy ha dohányzik.” A kutató szerint ezt az állapotot is úgy kellene kezelni, mint egy gyógyszeres kezelést igénylő betegséget, csak éppenséggel itt a felírandó gyógyír maga a mozgás lehetne.

A tudósok 122 007 pácienst figyeltek meg 1991. január 1. és 2014. de­cember 31. között a Cleveland Clinic szervezésében. A résztvevők mintegy 12 százalékát tették ki azok, akik alig mozogtak valamit az életmódjuk során. A tanulmány eredményeit idén október közepén tették közzé.

A legolcsóbb gyógymód

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!