hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Most megtudod, mivel játszik a fiad
Párhuzamos univerzum

2018. 11. 25.
A Fortnite Battle Royale nevű videojáték alig egy éve jött ki, és mára a Föld lakosságának csaknem két százaléka játszik vele. az élmény virtuális, a túladagolás veszélye valós: a szülőknek érdemes odafigyelniük gyerekeikre és az esetleges kockázatokra.

A népszerű videojátékot eddig 150 milliószor töltötték le különböző platformokra (Xbox, Ps, Pc, mobil, Nintendo). De hogy lett ilyen sikeres? És mi ez a játék egyáltalán? Kezdjük ott, hogy mi is az a Battle Royale. Ez a kifejezés egy játékmódra utal, ami Fortnite esetében így néz ki: 100 játékost összedob a gép, akiknek egymás ellen kell küzdeniük – vagyis meg kell ölni az ellenfeleket, különben az általunk irányított karaktert lövik le. Egy menet viszonylag gyors, 15-20 percet vesz igénybe, attól függően, hogy ki meddig marad életben. Érdekes, hogy a játékban nincs vér. Ha valaki megsebzi az ellenfelét, a sebzés mértéke egy számban jelenik meg. A Fortnite fontos eleme – és ebben a tekintetben különbözik a többi Battle Royale játéktól –, hogy építeni is kell, nem csak lövöldözni és bujkálni. A Fortnite emiatt nőtte túl a rivális Pubg-t, és annak ellenére addiktív, hogy a grafika nem élethű, az élénk színekkel operáló látványvilág inkább a meséket idézi – ahol azonban a történetet mindenki maga írja. A 4 évesektől kezdve a 60 évesekig szinte minden korosztály játszik vele, fiúk, lányok, férfiak, nők egyaránt.

Bár a játék alapverziója ingyenes, a felhasználók sokat költenek rá, ugyanis különböző skineket, vagyis öltözeteket vehetnek a karaktereiknek. Érdekes, hogy ezeknek az öltözeteknek semmilyen más funkciójuk nincs, mint hogy a játékos megkülönböztesse magát a többiektől – vagy akár „villogjon” bennük. A menő cuccokban lehet „showing off”-olni is, vagyis az ellenfél előtt felvonulást tartani, táncolni. Ezen túl nagyon komoly marketingrendszer van kiépítve a játék körül. Például egy bizonyos Galaxy (galaxis) skinhez úgy juthatunk hozzá, ha megvesszük a több százezer forintos új Samsung Galaxy Note 9 csúcstelefont.

A Fortnite népszerűségének másik oka, hogy rengeteg táncmozgás van a játékban (persze vannak táncok, amiket csak pénzért lehet megvenni). A világon sorra nyílnak a táncstúdiók, ahol Fortnite-táncokat tanítanak a beiratkozóknak. Azt, hogy mennyire népszerű ez a játék és ezek a táncok, az is mutatja, hogy a francia válogatott focista, Antoine Griezmann gólöröme egy Fortnite-tánc. Persze nem ő az egyetlen sztársportoló, aki ennyire kedveli ezt a játékot. A Fortnite túlnőtt saját keretein, jelenséggé vált – a gyártó Epic Games legnagyobb örömére. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!