hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Utcán élni tilos
Tüneti kezelés

2018. 11. 25.
Október 15-től tilos magyarországon az „életvitelszerű közterületen tartózkodás”. az alaptörvényben is rögzített tilalom ellen jogászok, orvosok és művészek is tiltakoztak. megoldásról, embertelenségről vagy egyszerű pótcselekvésről van szó?

A június 20-án megszavazott változás alapján – ez az Alaptörvény hetedik módosításának egyik pontja – mostantól „Tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás”.

A tiltakozást kezdő ügyvéd azt követően fogalmazta meg a szöveget, hogy múlt hét szerdára már le is zajlottak az első „hajléktalanperek”, azaz szabálysértési eljárások. A törvény értelmében a rendőr háromszor figyelmezteti az érintettet az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmára, a negyedik alkalommal pedig köteles intézkedni. Volt olyan hajléktalan, aki – mivel nem mozdult a helyéről – fél nap alatt eljutott a 4. igazoltatásig, onnantól pedig beindult az igazságszolgáltatás gépezete. Több online portál élőben közvetített ilyen bírósági procedúrát: a megrázó képsorokon 62 éves nő, vagy láthatóan súlyos mentális problémákkal küzdő középkorú férfi próbálta felfogni a jogi nyelven feltett kérdéseket – kevés sikerrel. Az eddigi ítéletek figyelmeztetéssel végződtek – a törvény alapján börtönbe is küldhetik a hajléktalanokat –, ugyanakkor hat- és húszezer forint közti perköltséggel sújtották az érintetteket. 

Ezek után indult útjára a petíció, amiben többek között azt írják: „a hajléktalanság nem bűn és nem szabálysértés, és akkor sem válik azzá, ha törvényt hoznak róla”. Az aláírók ezért felszólítják az eljáró bírókat, hogy „ne asszisztáljanak a hajléktalanság kriminalizációjához”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!