hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2018. 10.31. (XXII /44) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Megroppant bizalom

Tizennyolc év után távozik a CDU éléről Angela Merkel, aki azt is bejelentette: 2021-ben már nem szeretne pártja kancellár­jelöltje lenni. Mi a Merkel-korszak mérlege – már ha megvonható egyáltalán? És mit jelent a kancellár távozása Németország és Európa számára?

Félidő

November 6-án egy sor szenátusi és képviselőházi helyért szállnak szembe a demokraták és a republikánusok. A többség megszerzéséért vívott küzdelem eredménye alapjaiban befolyásolhatja Trump első ciklusának második felét, és akár a 2020-as elnökválasztást is.

Gőzerővel megy a kampány az Egyesült Államokban

Szinte minden héten történik valami, ami jelentősen befolyásolja az amerikai feles választások kimenetelét. Brett Kavanaugh jelölése körüli hercehurca után csőbombák, egy migránskaraván és egy tragikus zsinagógai lövöldözés is rányomhatja a bélyegét a november eleji megmérettetésre.

Belföld

Valakinek ünnep, valakinek elnyomás

Miközben a magyar kormány párbajokat vív Brüsszellel, kevesebb szó esik azokról a konfliktusokról, melyekkel a Kárpát-medencében élő magyaroknak kell szembesülniük. Kárpátalján pattanásig feszült a helyzet, de Romániában is naponta lehet hallani jogcsorbító intézkedésekről.

Hit és értékek

Behódolás a bíróságon

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint nem sértette egy osztrák nő szólásszabadsághoz fűződő jogát, hogy büntetést kapott, amiért pedofilnak nevezte az iszlám prófétáját.

Üldözők és eretnekek között (második rész)

A második-harmadik században még javában tartottak a keresztényüldözések, amikor a kor legjelentősebb tanítói megpróbálták az újszövetséget – a filozófia nyelvét is felhasznál­va – eljuttatni a Római Birodalom értelmiségi elitjéhez.

HÁTTÉR

Forradalom vagy puccs?

Mi történt 1918 októberében? A köztársaság szeplőtelen születése, a tiszta demokrácia mítosza, lelkes, őszinte dilettánsok demokrácia-kísérlete, vagy az ezeréves Magyarország romba döntése, kiszolgáltatása idegen hatalmak kénye-kedvének; az ősbűn, amire nincs bocsánat, minden további szenvedésünk ősoka?

Izomból nyomják

A gender - ügyek a társadalom mellett az élsportot is folyamatosan igyekeznek átformálni. Egyesek szerint megszűnhet a női élsport, mások üdvözlik a változásokat. A folyamat gyorsulni látszik, bár nem most kezdődött.

Demográfiai sikersztori Izraelben

Az idén 70 éves modern Izrael nemcsak az államára, katonai sikereire és technológiai vívmányaira lehet büszke, hanem arra is, hogy a fejlett országokra jellemző népességszaporulati problémák ellenére az országban egyedülálló módon sikerült megoldani a demográfiai válságot.

Juncker szégyenletes durvasága

Egyes baloldali és liberális magyarázatok szerint Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök szavai, amelyek európai ünnepnek minősítették Erdély Romániához csatolásának napját, pusztán Romániának szóló gesztusnak minősíthetők. 

Nyelvtanulás, ami új világokat nyit meg

Arany János máig a leghitelesebb Shakespeare-fordításokat készítette el a 19. század közepén, amikor Anglia, ha lehet, még mesz­­szebb volt, mint ma. Latinul, görögül, németül, franciául olvasta a világirodalmat, aztán amikor németül kezdte olvasni Shakespeare műveit, megfogadta írótársa tanácsát, és teljesen egyedül megtanult angolul is. Petőfi segített neki a fordításban, aki addigra szintén olvasott latinul, németül, franciául – pedig ő nem volt egy mintadiák –, de Arany és Shakespeare kedvéért jöhetett az angol is. Mindketten nagyon szerény családból jöttek, hátszélről tehát szó sem volt, ambícióról és kíváncsiságról annál inkább. Kossuth a börtönbe is magával vitte idegen nyelvű olvasmányait, és angol nyelven fejlesztette retorikai képességeit, így később Amerikában is tudta képviselni a magyarok ügyét.  Az általa „legnagyobb magyar”-nak nevezett gróf Széchenyi István a magyar mellett a németet is anyanyelvi szinten beszélte, franciául és olaszul tanult, de Angliában sem szorult tolmácsra. Egy kortárs példát hozva pedig Halasi Zoltán költő annyira fontosnak tartotta a lengyel zsidó költő, Jichak Katzenelson főművének lefordítását, hogy érett fővel megtanult jiddisül. A természettudósoktól  sem áll távol a nyelvtanulás, jó példa rá Szilárd Leó, aki tudós barátaival versenyt olvasott sokféle nyelven, hogy aztán megbeszélhessék az élményeiket. Ezek az emberek az én személyes kedvenceim, de bárki tovább bővítheti tetszés szerint a listát.

Negyedmillió magyar nőt erőszakoltak meg a szovjetek

A szovjet katonák által a második világháborúban elkövetett nemi erőszak nálunk tömeges méretű volt. Emiatt vezették be 1945 februárjában Magyarországon – Európában először – a minden nő számára ingyenesen és feltétel nélkül hozzáférhető abortuszt.

A szuperélelmiszerekről őszintén

Ha van olyan kérdés, amiben manapság a fogyasztók nehezen tudnak kiigazodni, az élelmiszeripari és gyógyszeripari kutatások világa ilyen – Évről évre akár egymásnak ellent-mondó tanulmányok jelenhetnek meg. Az egyik nagy kérdés legújabban AZ, hogy léteznek-e valójában szuperélelmiszerek, vagy csak marketingfogás az egész?

Indulhat a Titanic II?

Több mint száz évvel a Titanic útjára bocsátása után is úgy tűnik, nem lankad az érdeklődés a tragikus hajóút története iránt. Most egy ausztrál üzletember és politikus jelentette be szeptemberben, hogy megépítik és tengerre bocsátják a balsorsú hajó pontos mását.

KÁVÉSZÜNET

A Szavak forradalma

A zene és az irodalom kapcsolata hasonló vitákat szül, mint a „tyúk vagy a tojás” kérdés. Ugyanis sokan kételkednek abban, hogy a dalszövegnek van-e köze az irodalomhoz, a versekhez. Pedig az emberek nagy többsége már az édesanyja szíve alatt hallgat zenét, sőt életünk során olyan fülbemászó dalok ragadhatnak meg, amiknek a szövegét képtelenek vagyunk kiverni a fejünkből. A 21. század egyik legelterjedtebb kifejezésmódja a zene és a hozzá írott szöveg – szinte minden témában.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!