hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Izomból nyomják
Bővülő jogok nemváltó élsportolóknak

2018. 10. 30.
A gender - ügyek a társadalom mellett az élsportot is folyamatosan igyekeznek átformálni. Egyesek szerint megszűnhet a női élsport, mások üdvözlik a változásokat. A folyamat gyorsulni látszik, bár nem most kezdődött.

Október elején a figyelem újra a transznemű sportolókra irányult, amikor egy genetikailag teljes egészében férfi sportoló, aki magát mentálisan nőként azonosítja, megnyerte a női pályakerékpár világbajnokságot a kaliforniai Carsonban. Azonnal felmerült a kérdés, hogy Rachel McKinnon számára jelentett-e jogosulatlan előnyöket a testfelépítése. A sportoló szerint – aki egyébként filozófiát és etikát tanít a charlestoni egyetemen – ez egyáltalán nem egyértelmű. A győzelmét követő felháborodást követően a Twitteren azzal védekezett, hogy nincs valódi különbség egy férfi és egy nő között biológiai szempontból, legalábbis ha a tesztoszteronszint teljesítményre gyakorolt hatását mérjük. A Velonews című kerékpáros hírportálnak adott interjújában pedig azzal érvelt, hogy még sosem sikerült nyernie, bár világéletében nők között versenyzett. Egyszer negyedik volt, és a selejtezőkön ennél általában sokkal rosszabbul teljesített, így nem jogos felróni neki, hogy most az egyszer sikerült győzedelmeskednie.

2017-ben egy másik transznemű sportolóval kapcsolatos esemény borzolta a kedélyeket, amikor egy Fallon Fox nevű ketrecharcos, aki nőként azonosítja magát, viszont biológiai értelemben férfi, mindössze 39 másodperc alatt verte péppé női ellenfelét egy versenyen. Ott is felmerült a kérdés, hogy a férfitesttel rendelkező, magukat nőként azonosító személyek versenyezhetnek-e a magukat nőként azonosító, és női testtel is rendelkező sportolók ellen, illetve hogy rendelkeznek-e olyan előnyökkel, amelyek indokolatlanul garantálják nekik a győzelmet. 

Mérföldkő a legfelsőbb bíróságon

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!